ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


VIDEO - Conferință „Ortodoxia Tinerilor”: „7 mari sfinți români ctitori de neam. Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna", sărbătorit azi, împreună cu Sfântul Apostol Andrei. Prezintă Pr. Arhim. Mihail Stanciu de la Mănăstirea Antim și Monahul Filotheu Balan de la Mănăstirea Petru-Vodă:

Prof. univ. dr. Emilian Popescu arată, într-un studiu publicat de Mănăstirea Petru Vodă, că Sf. Apostol Filip, pe care îl sărbătorim pe 14 noiembrie, a predicat și în România de azi:

"Am încercat, în anii din urmă, să răspund întrebărilor pe care și le-au pus istoricii de până acum privind începuturile apostolice ale creștinismului românesc[20]. Am constatat că astăzi dispunem de o documentare mult mai bogată decât a predecesorilor, că ea ne permite să tragem concluzii fundamentate, în sensul încrederii că originile creștinismului românesc sunt apostolice. Doi apostoli au predicat la noi: Sfântul Andrei și Sfântul Filip. Am ținut seama în analizele pe care le-am făcut și de unele principii specifice misiunii apostolice. Am pornit de la faptul că propovăduirea Evangheliei a fost o poruncă, dată Apostolilor de Mântuitorul Hristos după Înviere și înainte de Înălțarea la Cer. Această poruncă consta în obligativitatea fiecărui apostol de vestire a Evangheliei la toate neamurile (πάντα τὰ ἔθνη) (Matei 28, 18-20; 24, 9), în toată lumea, spre mărturie la toate neamurile (ἐν ὅλῃ τῇ οἰκουμένῃ εἰς μαρτύριον πᾶσιν τοῖς ἔθνεσιν, Matei 24, 14) și la toată făptura (εἰς τὸν κόσμον ἅπαντα … πάσῃ τῇ κτίσει, Marcu 16,15), până la marginile pământului (εἰς ἐσχάτου τῆς γῆς, Fapte 1, 8). Mântuitorul Hristos a avut, deci, în vedere o vestire universală, aceasta fiind înțeleasă etnic, adică fiecare popor să aibă parte de ea, și geografic, adică pretutindeni (πανταχοῦ, Marcu 16, 20)."

Studiul integral poate fi citit AICI