ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arheologii de la Complexul Muzeal Național Neamț au descoperit, în urma săpăturilor pentru reabilitarea bisericii așezământului monahal de la Mănăstirea Văratec, peste 70 de morminte, care datează din secolul al XVIII-lea până aproape de sfârșitul secolului al XIX-lea, transmite Basilica.ro.

„Chiar de la prima suprafață investigată am avut bucuria să descoperim un recipient de sticlă, etanș, care avea în interior un document de hârtie. Respectiva sticluță a fost așezată la baza fundației bisericii, cel mai probabil în momentul construirii edificiului, în anul 1844. Din zona cercetată avem și câteva monede, care urmează să fie restaurate și care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele”, a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul științific al cercetărilor arheologice, pentru Agerpres.

„Este cunoscut faptul că în mediul monahal, în trecut, alături de defuncți se punea o cărămidă pe care era trecut numele persoanei și anul decesului. Astfel de cărămizi au fost descoperite în aproape jumătate din complexele funerare de la Văratec și oferă indicii importante despre identitatea celor înmormântați. O coroborare a numelor cu informațiile care s-ar putea găsi în arhiva mănăstirii ar aduce elemente clare pentru identificarea respectivilor membri ai clerului monahal”, a continuat Diaconu.

Osemnintele descoperite vor fi studiate de antropologi, urmând ca, în final, să fie reînhumate în incita Mănăstirii Văratec.