ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei cercetători de la Universitatea din Baltistan, coordonați de prorectorul instituției, Muhammad Naeem Khan, au descoperit luna trecută o cruce uriașă din marmură la poalele Munților Karakorum, în satul Kavardo din Pakistan. Vechimea ei, estimată la peste 1.000 de ani, atestă și vechimea creștinismului în această țară devenită ulterior preponderent islamică, informează Agenția de Știri Basilica

Crucea are 2,1 x 1,8 metri și cântărește aproximativ patru tone, fiind probabil cea mai mare cruce de pe Subcontinentul Indian. Vechimea ei este estimată între 1.000 și 1.200 de ani. Locul în care a fost descoperită este aproape de vechiul Drum al Mătăsii, rută comercială care lega cândva China, Pakistanul, Iranul, Turcia și Europa.
 
În secolul al V-lea, aproape o treime din populația Imperiului Persan era creștină, relatează preotul catolic pakistanez Gulshan Barkat, expert în Istorie Bisericească Universală.

Negustorii creștini din Persia au venit pe valea Fluviului Ind prin secolele al V-lea – al VIII-lea, înainte de sosirea Islamului în zonă, afirmă bizantinologul Béatrice Caseau, profesor la Universitatea Sorbona.
 
Potrivit acestuia, urme ale Bisericii Primare, datând din secolul al VII-lea, s-au descoperit și pe teritoriul Chinei de astăzi.

Vestea descoperirii crucii milenare a fost primită cu entuziasm de creștinii din Republica Islamică Pakistan, care sunt în prezent o minoritate marginalizată și adesea persecutată.