ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul egiptean al Antichităților a anunțat descoperirea unei statui a lui Alexandru cel Mare după nouă luni de săpături, într-o „zonă rezidențială și comercială” antică din Alexandria, despre care arheologii cred că a fost centrul comercial din perioada ptolemeică, informează The Greek City Times.

În timp ce explorau cartierul al-Shatby din Alexandria, „echipa de cercetare a descoperit o rețea mare de rezervoare vopsite în roz, pentru stocarea apei de ploaie, a apelor de la inundații și a apelor subterane, care urmau să fie folosite în perioada de secetă”, a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, pentru agenția de presă Xinhua.

Waziri a continuat să descrie aspectul orașului ca fiind „compus dintr-o stradă principală și mai multe drumuri secundare care erau toate conectate între ele printr-o rețea de canalizare”.

După cum a scris Phil Butler într-un articol recent, descoperirea a stârnit din nou interesul pentru mormântul pierdut al lui Alexandru cel Mare, una dintre cele mai mari personalități din istoria lumii.

În urmă cu câțiva ani, scrie Butler, „săpăturile din vechiul cartier regal din Alexandria le-au dat un indiciu arheologilor care au căutat locul de veci al eroului. Calliope Limneos-Papakosta și echipa sa au descoperit o magnifică statuie de marmură a lui Alexandru, alături de alte indicii care ar putea duce la descoperirea mormântului său pierdut de mult timp. Arheologii răscolesc literalmente fiecare piatră în căutarea mormântului lui Alexandru.”

„Limneos-Papakosta a început să colaboreze cu DNA Sequence SRL pentru a folosi ADN-ul în scopul unei mai bune înțelegeri a modelelor sociale din această regiune. Cu ajutorul acestei tehnologii, arheologii ar putea să urmărească efectele dezastrelor naturale, ale ciumei și așa mai departe, pentru a obține o imagine a dispunerii și localizării Alexandriei în trecutul îndepărtat. Cel puțin aceasta este interpretarea mea cu privire la ceea ce ar putea fi realizat”, scrie Butler.