ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe ordinea de zi a ședinței plenului Camerei Deputaților se află proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, potrivit Agerpres.

SIIJ ar urma să se desființeze, iar competențele sale vor fi preluate de Parchetele obișnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnați.

"Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul acestei secții se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetelor competente, care vor continua soluționarea acestora, urmând ca cele soluționate, aflate în arhiva secției, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii", prevede proiectul.

Proiectul de lege stipulează că posturile aflate în schema de funcții și de personal a secției speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și vor fi preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică, informează sursa citată.

Actul normativ prevede, totodată, ca urmărirea penală să se efectueze de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiți "procurori anume desemnați".

Desființarea SIIJ va fi dezbătută azi în plenul Camerei și va fi supusă votului.