ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj-Napoca a fost sancționat disciplinar în anul 2019 pentru un mesaj postat pe Facebook, prin care se consideră că a adus „atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”, potrivit Agerpres.

Instanța supremă a respins contestația făcută de Cristi Danileț împotriva deciziei din 7 mai 2019 luată de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, prin care magistratul a fost sancționat cu o diminuare de 5% din indemnizație, pe o perioadă de 2 luni, pentru încălcarea unui articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, respectiv „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.
 
Totodată, judecătorul de la Cluj nu va putea promova la o instanță superioară timp de 3 ani, după cum explică portalul Lumea Justiției

Cristi Danileț a fost cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară în legătură cu un mesaj pe care l-a postat pe pagina de Facebook, în data de 9 ianuarie 2019. În opinia lui, Armata ar fi trebuit să iasă în stradă pentru a „apăra democrația”, deși „mișcarea Rezist” deja făcea acest lucru de minim 3 ani de zile.

„Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizărilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a 'abuzurilor instituțiilor de forță'. Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, poliție, justiție, armată? Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora 'Armata este subordonată exclusiv voinței poporului pentru garantarea (...) a democrației constituționale'? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind ... democrația, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi ... constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, scria Cristi Danileț la acea dată, pe social media.
 
Până la ora publicării acestui articol, judecătorul nu a comentat pe social media decizia ÎCCJ la adresa lui.