ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Sanatatii a raspuns la o cu totul alta intrebare decat cea care i-a fost adresata în cazul plandemiei Covid. Si nici macar n-a facut-o de bunavoie, ci a fost nevoie de doua hotarari judecatoresti care sa oblige institutia sa iasa din secretomanie, informează Lumea Justiției.

Totul a inceput la 5 octombrie 2020, cand Asociatia Organized Crime Harm Reduction (OCHR) – condusa de economistul si jurnalistul Eugen Chiracu (foto 2) – a solicitat, in baza Legii nr. 544/2001 (privind liberul acces la informatiile de interes public), ca MS sa comunice „numarul de pacienti care au contractat virusul SARS-COV-2 in spitalele din Romania incepand cu data de 27 februarie 2020 si pana in prezent (n.r. pana la 5 octombrie 2020) si care este numarul de pacienti decedati care au contractat virusul SARS-COV-2 in spitale in aceeasi perioada” (vezi facsimil 1).
 


Lovindu-se de refuzul institutiei conduse pe atunci de catre Nelu Tataru, OCHR s-a adresat instantei, castigand atat la fond, cat si definitiv, la apel.

Astfel, in 26 mai 2021, judecatoarea Adina Elvira Ghita (foto 1) de la Tribunalul Bucuresti – promovata intre timp la Curtea de Apel Bucuresti – i-a dat dreptate ONG-ului, dispunand ca Ministerul Sanatatii sa comunice informatiile solicitate. Mai jos veti citi principalul pasaj din sentinta TMB, urmand ca la final s-o gasiti anexata integral, alaturi de hotararea definitiva prin care, in 19 iulie 2022, magistratii Alina Saglam, Luigia Iulia David si Georgian Davidoiu de la Curtea de Apel Bucuresti au confirmat sentinta Adinei Ghita din dosarul nr. 32600/3/2020.

Iata minuta sentintei TMB nr. 3577/2021:

„Respinge exceptiile. Admite actiunea in parte. Obliga paratul sa ii comunice reclamantei raspunsul la adresa reclamantei cu nr. 313/05.10.2020. Respinge cererile de acordare daune morale si cheltuieli de judecata.

Cu recurs in 15 zile de la comunicare, recursul urmand a se depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata potrivit art. 396 al. 2 C.p.c. azi,26.05.2021”.

Redam minuta hotararii CAB nr. 1902/2022:

„Respinge recursul ca nefondat. Definitiva.

Pronuntata azi, 19.07.2022, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.

Una ii intrebi tu, alta raspund ei

Chiar daca Ministerul Sanatatii a fost obligat prin hotarare judecatoreasca definitiva sa comunice cati pacienti s-au infectat cu coronavirus in spitale, institutia a oferit cu totul alte cifre in data de 29 decembrie 2022 (la scurt timp dupa primirea deciziei CAB motivate). Astfel, MS vorbeste doar despre „pacienti Covid-19 (confirmati) internati” si despre „pacienti Covid-19 decedati” (vezi facsimil 2). Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, ministerul nici macar nu se oboseste sa precizeze daca acele decese au fost „cu COVID” (deci daca principala cauza a mortii era alta decat Covidul) sau „din cauza COVID”.
 
 


OCHR a mai demascat o data regimul Iohannis

Inainte de a va lasa sa cititi argumentele judecatoarei Adina Ghita, amintim ca ONG-ul lui Eugen Chiracu s-a facut remarcat in iunie 2020, cand, tot in temeiul Legii 544/2001, a obtinut din partea Ministerului Sanatatii confirmarea ca pana in acel moment nu existase niciun act prin care MS sa declare epidemie de coronavirus pe teritoriul Romaniei (vezi facsimil 3). Asta desi tara trecuse prin doua luni de stare de urgenta (cu binecunoscuta puscarie sanitara) si printr-o luna de stare de alerta (click aici pentru a citi).
 


Sentința Tribunalului București, integral la LUJU