ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, duminică, mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România.Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, duminică, faptul că a fost convocat Comitetul pentru situații speciale de urgență, pentru a fi prezentat un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății pentru combaterea și prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus.

„Am hotărât să fie achiziționat în regim de urgență de căte Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate din subordinea Ministerului Finanțelor (...) în această situație de urgență echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardio-respirator compuse din ventilator, monitor și câte patru injectomate, substanțe pentru dezinfectare și filtre pentru echipamente de izolare, în limita unor cantități pe care le-am stabilit într-o anexă”, a subliniat Vela.

Potrivit ministrului de Interne, în 45 de zile după adoptarea actului normativ se va stabili un cadru multianual pentru constituirea stocurilor naționale de urgență, care să fie aprobat prin ordin comun al MAI și MS. Astfel, aceste stocuri se vor reîntregi permanent.

La rândul său, ministrul Sănătății, Victor Costache, a subliniat că nu trebuie creată panică, argumentând că la epidemia de coronavirus se înregistrează o mortalitate între 2-4 la sută, în timp ce la epidemia de H1N1 din 2009 au fost 1.600.000 de cazuri, 250.000 de decese, adică o mortalitate de 17 la sută.

„Suntem departe de ceea prin ce am trecut în anii anteriori, dar este bine să fim pregătiți. Pentru asta luăm toate aceste măsuri, ca să nu mai descoprim în fiecare an crizele și să existe niște stocuri pentru astfel de situații de urgență", a spus el.
Ministrul a subliniat că infecția cu coronavirus nu a fost confirmată în niciun stat din jurul României și nici în Rusia.

Reamintim că în ultimele zile,pe fondul isteriei create de apariția virusului ucigaș, în China, parlamentarii au readus pe tapet Legea vaccinării obligatorii. Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a declrat recet că formațiunea sa va susține dezbaterea în procedură de urgență a legii prin care vaccinarea ar deveni obligatorie.