ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ca o continuare a textului semnat de Preotul Chris Terheș, un rechizitoriu dur la adresa caracatiței care a cuprins presa și justiția din România, după model rusesc, și despre încrengăturile dintre cei care se consideră deontolgii presei de azi din România și servicii, vine comentariul postat pe Facebook de jurnalistul Mirel Curea.

Despre acei reprezentanți ai presei "deontoloage", care, în ultimii ani, au promovat și continuă să promoveze un discurs instigator la ură, s-a scris și s-a vorbit la fel de mult. Pentru că acest discurs picurat zilnic în urechile audienței, ca o otravă, a avut drept consecințe stigmatizarea, răspândirea fricii și a urii. 

Cu o încrâncenare greu de imaginat, ziariștii de casă ai sistemului represiv din România au făcut ca pentru fiecare frază scrisă sau rostită de ei să se aplice principiul stalinist "cine nu e cu noi, e împotriva noastră". Iar România să devină paradisul urii și al delațiunii generalizate, exact după chipul și asemănărea epocii staliniste.

„Partea cu presa și justiția controlată este doar o parte a răului care a cuprins societatea românească și tinde să o sufoce.Dacă sunteți curioși și vă documentați o sa vedeți că Putin în Rusia a procedat identic. Pentru a obține puterea pe care o are azi asupra Rusiei primul lucru care l-a făcut a fost să înăbușe presa, să o cumpere forțat, să o șantajeze pentru a o controla total", scria preotul Chris Terheș în textul publicat de ActiveNews.

Un exemplu al modului în care gândesc, împrăștiind venin, suspiciune și discordie este redat elocvent de ziaristul Mirel Curea, în textul postat pe Facebook. Un text care  ar trebui citit  cu atenție de orice student aflat pe băncile școlii de jurnalism.

„Acum ceva vreme, un idiot de la Hotnews a scris o chestie cum că ce mișto ar fi dacă ar muri Victor Ponta. Povestea cu oligofrenul ăla de la Hotnews este doar partea văzută a lucrurilor. Așa se gândește acolo, așa se gândește în multe alte locuri, asta este gândirea multor oligofreni, cei care s-au auto-intitulat "deontologi”, cei care sunt numiți astăzi, în cea mai legitimă batjocură, "deontologi”, în fapt, doar niște sugaci ai SRI și DNA, ai ONG-urilor care veghează lângă cele două.

Când am ajuns anul trecut la Evenimentul Zilei, m-am trezit coleg de redacție cu un grup de cimpanzei - o parte din redacție, drastic subțiată în prezent - care aplauda, la propriu, când televiziunile transmiteau imagini cu cineva scos în cătușe de la DNA. La început, la auzul aplauzelor, nu am înțeles despre ce este vorba și am intrebat-o pe colega de birou și șefa mea, Simona Ionescu, ce-i cu ăia, de ce aplaudă - mă gândeam că urmăresc vreun meci, că a câștigat Halep vreo chestie, ceva. Mi-a răspuns că aplaudă, pentru că văd pe cineva scos legat de la DNA și că așa fac de fiecare dată. Am rămas mut, iar ea mi-a dat o scurtă explicație: da, exact atâta creier au, așa înțeleg ei meseria de jurnalist!

Pe un coleg de redacție de pe atunci, pe care îl indemnam să-și extindă și el aria de activitate la ceva mai mult decat copy/paste de pe comunicatele DNA, să se îndoiască, să caute, să întrebe, să consemneze și punctele de vedere ale celor târnosiți - chestie cu care nu era de acord, considera că nu are căderea să se îndoiască de ceea ce spune un procuror DNA, citez; "cine sunt eu, să pun la îndoială ce spune un procuror?" - l-am întrebat, la despărțire, de ce s-a făcut, totuși, ziarist, ce l-a făcut să dea la facultatea de jurnalism.

Răspunsul m-a năucit, omul mi-a răspuns că a făcut facultatea de jurnalism și că a ales meseria asta - în care era și este nul pe zero - pentru că-l ura pe Ion Iliescu. M-a lăsat mască! Cum adică, m-am întrebat uluit, ți-ai făcut un plan de viață, ți-ai construit existența, viața dată de Dumnezeu doar pentru o singură dată, pe ura pentru cineva, oricine ar fi el, nu pe o pasiune, pe un vis, pe un talent, pe o admirație față de un model, pe vreo chestie d`asta?”, scrie junralistul Mirel Curea pe pagina sa de Facebook.