ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii care pleacă cu miile ca sezonieri în Germania vor avea condiții infernale, fără drept de reacție și protecție, relatează jurnalul.ro.

Reprezentantul sindicatelor germane descrie pentru DW-FOCUS câteva din aspectele de exploatare sălbatică la care sunt supuși cei care ajung să lucreze în aceste zile în fermele din Germania. Sobolcz Sepsi , din partea proiectului Fair Mobilitat, proiect care vrea să protejeze drepturile sezonierilor, relevă faptul că lucrătorii români pot fi ușor înșelați de angajatori.

Asociația agricultorilor germani și guvernul federal au un acord care permite ca sezonierii să iasă din condițiile generale ale dreptului german al muncii. Ei nu-și permit să-și aleagă angajatorul, sunt ținuți în barăci și duși în ferme, fără posibilitatea să-și negocieze condițiile de muncă și plată. Nu există garanții că se fac plăți corecte la nivelul anunțat, de 9,35 euro/oră. Nu sunt anunțate cine plătește cheltuielile de transport din România și retur. Ei pot fi înșelați și la costurile de cazare și masă.

 Faptul că românii vin din zone roșii este rezolvat prin izolarea lor strictă, care nu permite contactul cu populația băștinașă. În plus ei nu au acces la asigurările de sănătate în Germania.

Anterior deschiderii podului aerian care funcționează în aceste zile între aeroporturi din România și Germania, asociațiile agricultorilor germani cereau guvernului federal să permită accesul sezonierilor, indispensabil recoltării. Numărul de sezonieri folosiți anul trecut a fost de 300.000, majoritatea români. În 2020, epidemia si restricțiile impuse a redus drastic accesul la această forță de muncă.
 
Reprezentantul fermierilor spunea, tot pentru DW, că nemții nu se bagă la aceste munci grele, obositoare și în condiții friguroase pe câmp. Un român ține loc de 5 nemți, spunea reprezentantul fermierilor.

 Românii plecați la munci sezoniere în agricultura germană nu sunt apărați de clauze contractuale care se includ în normele din dreptul muncii din Germania. Sindicatele germane au inițiat o acțiune de consiliere pentru muncitorii români aflați în situații dificile în relația cu angajatorii.
 
Proiectul Fair Mobilitat pune la dispoziție o linie telefonică gratuită în limba română. 
Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt „carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci", sezonierii fiind de fapt închiși în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar așa? Este de fapt carantină doar față de populația din Germania. În această așa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanța socială și că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca acești oameni să fie ținuți la distanță de populația din Germania, spune  Sepsi.