ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), anul trecut au plecat definitiv din țară aproape 50.000 de români, aceasta fiind și cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România.

Datele mai arată că, în ultimul deceniu, România a pierdut prin migrația externă definitivă echivalentul populației unor județe precum Covasna sau Sălaj, care au sub 250.000 de locuitori. 

„Cifra din 2022, cea mai mare dintre cele raportate de INS în ultimii treizeci de ani, vorbește despre un trend de lungă durată. Însă nu numai cei peste 48.000 de români care au plecat definitiv anul trecut, ci toată seria de date din ultimele trei decenii vorbesc de un trend de lungă durată de nemulțumire consistentă a populației din România în legătură cu evoluția economică. Politicienii, mai ales, au tendința de a economiza problema, de a o interpreta prin lentilă strict economică. E corect, dar nu suficient. Această ilustrare pe care o oferă INS în legătură cu emigrarea definitivă vorbește și de o proastă funcționare a instituțiilor economice și de servicii publice din România", a explicat pentru ZF sociologul Dumitru Sandu.