ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În acest moment sunt 800.000 de contracte individuale de muncă suspendate și aproape 100.000 de contracte încheiate, dar nu am semnale că toate acestea sunt încheiate în forme abuzive, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

„În acest moment sunt 800.000 de contracte suspendate. Am observat într-adevăr o tendință de a recurge la suspendare, întreruperea temporară a contractelor pentru a accesa aceste fonduri guvernamentale. Subliniez faptul că acești angajatori care adresează această nevoie și solicită banii sunt oameni care pleacă de la premisa că trebuie să le asigure angajaților lor o sursă de venit în această perioadă de criză, că vor să-i țină aproape și odată ce criza trece să lucreze cu ei mai departe. Aceștia sunt oamenii pe care îi înțeleg și pentru care am gândit această măsură. Îi apreciez pentru faptul că trec prin greutăți, nu au dorit să închidă contractele (...). Sunt oameni care caută soluții pentru menținerea angajaților, pentru că prin acești angajați au făcut ca propria companie să aibă venituri”, a declarat ministrul Muncii, la Realitatea Plus, citată de Agerpres.

Aceasta a precizat că în prezent există și aproape 100.000 de contracte încheiate, multe din ele din cauza panicii, care în acest moment a fost depășită atât de angajatori, cât și angajați.

„Sunt și aproape 100.000 de contracte încheiate, nu am semnale că toate acestea sunt încheiate în forme abuzive. Am fost atentă și la sesizările depuse la Inspecția Muncii, la Inspectoratele Teritoriale de Muncă și mă uit cu atenție la toate semnalele pe care le am (...) am avut discuții cu angajați care mi-au semnalat situații la limită, au intrat în panică probabil și unii și alții, dar știu sigur că acest moment de panică a fost depășit. Prin urmare, mesajul meu este deopotrivă încurajator pentru cei care doresc să continue activitatea și apelează temporar la această măsură pusă la dispoziție de Guvern, dar mai ales există oameni în acest moment care au găsit o formă de înțelegere cu angajații lor. Există exemple în România de angajați, care sunt la serviciu, cu toate măsurile de protecție, și au înțeles că trebuie să contribuie pentru ca firma de unde își iau salariul, după ce se termină această perioadă, să meargă înainte”, a adăugat Violeta Alexandru.

Numărul contractelor individuale de muncă suspendate a ajuns la 1 aprilie la 795.291, iar cel al contractelor încetate la 155.675, potrivit datelor anunțate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

Astfel, cele mai multe contracte de muncă suspendate - 207.688 - se înregistrează în industria prelucrătoare, 56.361 în comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 110.667 au fost consemnate în domeniul hoteluri și restaurante.

Pe de altă parte, din cele 155.675 de contracte individuale de muncă încetate, 30.873 au fost înregistrate în sectorul comerț cu ridicata și amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 27.174 în industria prelucrătoare și 19.254 în construcții.