ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce MAE de la București a anunțat cu surle și trâmbițe că sprijină „societatea civilă” și presa „independentă” din... Belarus (de ce nu și din Kamceatka?), în nordul Bucovinei și Basarabia istorică - teritorii istorice românești ocupate de URSS și urmașa ei Ucraina cu concursul direct al unui ministru de Externe - școlile românești se închid una după alta.

La 16 martie 2021 două școli românești din regiunea Odesa au fost transformate în filiale ale unei școli ucrainene. Potrivit hotărârii consiliului local Petropavlovsk, școlile românești din Meneailovca (Manja) și Furatovca (Furatu) au fost transformate în filiale ale școlii ucrainene Faraonovca, situată la distanță de aproximativ 20 km, cu toate că doar la 6 km se află școala de cultură generală din Frumușica Veche (Starosillea) cu predare în limba română, notează Agenția BucPress, preluată de Romanian Global News și ActiveNews.

Potrivit profesoarei Zinaida Pinteac, la școala din Faraonovca nu se învață limba română și copiii, în loc să fie duși la școala românească din Frumușica Veche, care se află în apropiere, vor fi transportați la o școală „de la marginea comunei”.

„Așteptăm hotărârea judecătoriei, care, sper să vină în apărarea drepturilor copiilor și părinților”, scrie Zinaida Pinteac pe Facebook, adăugând că „se închid școlile românești din Ucraina, iar România nu vede acest lucru. Se pune întrebarea: cui sunt destinate bursele? Dacă copiilor de etnie română, atunci România ar trebui să se intereseze și care este soarta școlilor din Ucraina”.

Într-un interviu pentru Agenția BucPress, Zinaida Pinteac a declarat că Judecătoria de la Odesa special tărăgănează examinarea procesului privind soarta școlilor românești, iar hotărârea de astăzi nu este altceva decât o bătaie de joc față de românii din aceste localități din sudul Basarabiei.

„Vor să le îngrădească toate căile, este un pas gândit intenționat pentru ca acești copii să nu mai poată studia niciodată în România și să nu-și mai cunoască limba maternă”, a spus Zinaida Pinteac.

În timp ce Ungaria și-a construit în ultima perioadă o rețea de școli și de grădinițe private pentru cei 153.000 de unguri din Transcarpatia, sancționând în același timp Kievul prin blocarea relațiilor acestuia cu NATO și UE, diplomații de la București nu au obținut nimic prin demersurile "de bună vecinătate” cu Kievul, iar România nu a construit nicio școală și nicio grădiniță pentru cei jumătate de milion de români din Ucraina. La așa diplomație așa rezultate!, mai afirmă sursa citată.

Subsemnăm!

Foto: MoldNova - Școlile românești din sudul Basarabiei, pe cale de dispariție