ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Securitate Internă al SUA(DHS) își extinde în mod discret eforturile de a limita discursul pe care îl consideră periculos, potrivit unei investigații realizate de The Intercept.

Activitatea, a cărei mare parte rămâne necunoscută publicului american, a devenit mai clară la începutul acestui an, când DHS a anunțat un nou "Consiliu de guvernanță în materie de dezinformare": un panou conceput pentru a supraveghea dezinformarea (informații false răspândite neintenționat), dezinformarea (informații false răspândite în mod intenționat) și dezinformarea (informații factuale împărtășite, de obicei în afara contextului, cu intenții dăunătoare) care ar amenința interesele SUA.
 
În timp ce consiliul a fost ridiculizat pe scară largă, a fost imediat redus și apoi închis în câteva luni, alte inițiative sunt în curs de desfășurare în timp ce DHS se orientează către monitorizarea rețelelor de socializare, acum că mandatul său inițial - războiul împotriva terorismului - a fost încheiat.

În spatele ușilor închise și prin presiuni asupra platformelor private, guvernul SUA și-a folosit puterea pentru a încerca să modeleze discursul online.
 
"Platformele trebuie să se acomodeze cu guvernul. Este foarte interesant cât de ezitante rămân", i-a scris Matt Masterson, un fost oficial al DHS, lui Jen Easterly, director al DHS, în februarie.

În cadrul unei întâlniri din luna martie, Laura Dehmlow, un oficial FBI, a avertizat că amenințarea informațiilor subversive pe rețelele de socializare ar putea submina sprijinul pentru guvernul american. Potrivit notelor de la discuția la care au participat directori de rang înalt de la Twitter și banca americană JPMorgan Chase, Dehmlow a subliniat că "avem nevoie de o infrastructură media care să fie trasă la răspundere".

"Nu ne coordonăm cu alte entități atunci când luăm decizii de moderare a conținutului și evaluăm în mod independent conținutul în conformitate cu regulile Twitter", a scris un purtător de cuvânt al Twitter într-o declarație pentru The Intercept.

Există, de asemenea, un proces formalizat pentru ca oficialii guvernamentali să semnaleze direct conținutul de pe Facebook sau Instagram și să solicite ca acesta să fie restricționat sau suprimat prin intermediul unui portal special al Facebook, care necesită un e-mail guvernamental sau de aplicare a legii pentru a fi utilizat. 

Misiunea DHS de a lupta împotriva dezinformării, rezultată din preocupările legate de influența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, a început să prindă contur în timpul alegerilor din 2020 și pe fondul eforturilor de a cenzura discuțiile privind politica în materie de vaccinuri în timpul pandemiei de coronavirus.
 
VIDEO: