ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întrucât vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca nu este autorizat în Statele Unite, toate documentele aflate în posesia FDA referitoare la acest vaccin sunt exceptate de la divulgare.  Acest lucru înseamnă că orice persoană care a primit un vaccin COVID-19 de la AstraZeneca nu poate - și s-ar putea să nu reușească niciodată - să aibă acces la niciunul dintre datele referitoare la acest vaccin din partea guvernului american, relatează ICAN( Rețeaua de acțiune privind consimțământul informat).

Nemulțumită de această lipsă totală de transparență, ICAN(Informed Consent Action Network), prin intermediul avocaților săi, a înaintat în aprilie 2022 o cerere de informații către echivalentul FDA din Regatul Unit - Agenția pentru Registrul Medicamentelor și al Produselor de Sănătate (MHRA) - solicitând informații referitoare la autorizarea vaccinului COVID-19 de către AstraZeneca, precum și informații referitoare la autorizarea vaccinurilor COVID-19 de către Janssen(Johnson), Moderna și Pfizer.  

Răspunsul inițial al MHRA a fost de a amenința cu respingerea cererii ICAN, dar, după ce ICAN a ripostat și, în cazul vaccinului AstraZeneca, a restrâns domeniul de aplicare a cererii la șapte elemente specifice legate de testele de siguranță, MHRA a renunțat la obiecție. 

Astfel, MHRA a furnizat recent 166 de pagini de documente care conțin studiile pe care MHRA s-a bazat pentru a autoriza vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca.  

Unul dintre aceste studii a investigat biodistribuția vaccinului AstraZeneca, adică locul în care acesta ajunge în organism după injectare, la șoareci. Acest studiu a arătat că ADN-ul vectorului viral nu a rămas la locul de injectare, ci a migrat către alte organe. În mod îngrijorător, studiul a descoperit ADN vectorial în nervii sciatici, măduva osoasă, ficatul, plămânii și splina șoarecilor în urma vaccinării.  

Documentele studiului au mai arătat că, la începutul anului 2021, AstraZeneca a fost obligată să modifice fișa tehnică a vaccinului după ce a ajuns la concluzia că ar fi putut exista o asociere cauzală între vaccin și hipersensibilitatea gravă, inclusiv anafilaxie.

O altă dezvăluire, poate deloc surprinzătoare, a fost includerea unei clauze de renunțare la faptul că o serie de populații vulnerabile, cum ar fi femeile însărcinate și cele care alăptează și persoanele imunocompromise, au fost excluse din studiile de siguranță la om premergătoare introducerii pe piață.  

În cererea de autorizare de introducere pe piață, AstraZeneca a declarat că, deoarece aceste populații au fost excluse din studii, siguranța vaccinului în aceste grupuri nu era cunoscută.  

Acest lucru a determinat, de asemenea, Comitetul Comun pentru Vaccinare și Imunizare (JCVI) din Marea Britanie să recomande vaccinul AstraZeneca împotriva vaccinului AstraZeneca pentru femeile însărcinate - un sentiment care a fost reluat în ghidul programului de vaccinare din Marea Britanie, denumit în mod obișnuit "Cartea Verde".

O ultimă dezvăluire șocantă din documente a fost discuția  despre două persoane care au dezvoltat afecțiuni neurologice grave de demielinizare în urma vaccinării. 
 
Deși se afirmă că nu existau "dovezi care să sugereze o relație de cauzalitate" între vaccin și aceste evenimente, analiza clinică din Marea Britanie a recunoscut că "vaccinările ar putea fi asociate cu afecțiuni neurologice mediate imunitar" și, prin urmare, aceste evenimente adverse au fost incluse ca un risc potențial important în planul de gestionare a riscurilor vaccinului.

În săptămânile următoare, MHRA este așteptată să prezinte documente suplimentare cu privire la autorizarea celorlalte vaccinuri COVID-19.