ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fumătorii și cei care mănâncă pateuri sau covrigi pe stradă primesc o veste bună. O pot face liniștiți, fără mască pe gură.
 
Ultima hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență arată că masca de protecție sanitară poate fi scoasă de pe față, pe stradă sau în alte spații publice, dar numai în anumite condiții. Cine nu le respectă, riscă amenzi imense, scrie EVZ.
În ciuda restricțiilor impuse de autorități, care prevăd ca masca de protecție să fie purtată, inclusiv pe stradă sau în parcuri, autoritățile au venit cu precizări.

Concret, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, adoptată luni, clarifică situațiile referitoare la purtarea măștii de protecție sanitară și în ce condiții poate fi îndepărtată pe stradă sau în alt spații publice deschise, dar numai în anumit condiții.

Mai exact, se arată în document, hotărârea clarifică situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată, respectiv în spațiu deschis, pentru perioade scurte de timp și doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și pot respecta o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane.

Nerespectarea distanței, după scoaterea măștii, atrage după sine amenzi usturătoare.

Hotărârea aprobată luni de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prevede:

„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”.

Amenda pentru lipsa măștii în locurile amintite este cuprinsă între 500 și 2.500 de lei și este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.

Odată ce o persoană a fost sancționată și a intrat în posesia procesului-verbal de contravenție, ea are 15 zile la dispoziție pentru a plăti jumătate din amenda aplicată de polițist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancțiunea.

În funcție de comportamentul respectivei persoane, agentul poate da și avertisment, în conformitate cu prevederile OG 2/2001.

În schimb, dacă va face scandal și nu va vrea să se legitimeze, spre exemplu, polițistul va putea invoca circumstanțe agravante și va putea aplica chiar maximul legal, respectiv suma de 2.500 de lei.