ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale promovează un proiect legislativ care va conferi puteri Poliției Militare în timpul stării de urgență sau de alertă.
 
Militarii care vor fi scoși pe străzi în astfel de situații vor putea sancționa cetățenii, lucru pe care în prezent îl pot face doar polițiștii, relatează Știripesurse.

În situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, Poliția Militară va avea jurisdicție și asupra populației civile, nu numai asupra militarilor, se arată într-un proiect de lege privind atribuțiile, organizarea și funcționarea instituției, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale (MApN), informează Adevarul.

Jurisdicția Poliției Militare se va aplica pe timp de pace sau în situație de normalitate numai personalului MApN sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricționate, la bordul navelor sau aeronavelor aparținând Ministerului Apărării Naționale și dacă vizează protecția instituției militare și securitatea personalului și a bunurilor acesteia.
 
În situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, însă, jurisdicția poliției militare se poate extinde, în condițiile legii, și asupra populației civile, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege privind atribuțiile, orgnizarea și funcționarea Poliției Militare.

Această modificare legislativă vine după ce MApN a constatat că, în timpul situației de urgență declarate din cauza pandemiei cu noul coronavirus, militarii, implicit și cei din Poliția Militară, au fost mobilizați să intervină în spațiul public pentru menținerea ordinii fără a avea, însă, o reglementare în acet sens. „Un aspect care a generat dificultăți în activitatea Poliției Militare pe durata decretării stării de urgență și de alertă pe teritoriul României este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atribuțiile instituției în astfel de situații”, se arată în expunerea de motive a documentului.

Tocmai din acest motiv, pe timpul stării de urgență, militarii au fost scoși pe străzi, dar au intrat în componența unor echipaje mixte împreună cu jandarmi sau polițiști.