ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă există un dramaturg a cărui operă a fost creată pentru a fi jucată și rejucată în mii de feluri diferite și în cele mai bizare viziuni regizorale acela este, cu siguranță, marele William Shakespeare. Ce nu a făcut însă nimeni până acum a fost de a-l transforma pe celebrul general maur, Othello, în femeie. Și nu orice femeie, ci una de culoare și lesbiană.

Spectacolul pus în scenă la teatrul Liverpool Everyman de regizoarea Gemma Bodinetz va crea cu siguranță valuri, pentru că generalul maur adus în fața publicului este o lesbiană, scrie The Guardian, într-o cronică a spectacolului care va avea premiera în această lună.

Golda Rosheuvel, actrița care îl va interpreta pe Othello, spune că, din momentul în care i s-a propus acest rol pe scena teatrului din Liverpool a știut că nu va fi  un „Othello neutru din punctul de vedere al genului, ci femeie lesbiană”. 

„Othello este o piesă în care femeile și sexualitatea lor sunt o sursă de frică pentru multe dintre personajele de sex masculin, iar acest lucru ridică considerabil mizele”, spune actrița, care și în viața de toate zilele este lesbiană.

Tragedia marelui Will este reimaginată cu Golda Rosheuvel în rolul lui  Othello. Nu este pentru prima dată când Othello este jucat de o femeie, dar important acum este faptul că acest Othello este nu doar femeie, ci și lesbiană. Astfel, Othello este  un outsider în termeni de rasă, gen și sexualitate, scrie The Guardian. „În plus asta adaugă o nouă dimensiune și tensiune jocului, iar Rosheuvel reușește să se impună pe scenă cu ușurință. Performanța ei este electrizantă”.

„Othello este adus în prezent de regizoarea Gemma Bodinetz, care a ales ca acțiunea tregediei lui Shakespeare să aibă loc într-o bază militară modernă. Folosirea subtilă a telefoanelor mobile și a tabletelor ajută la întărirea acestei viziuni regizorale și arată cât de ușor poate fi folosită social media pentru înșelăciuni. (...) Una dintre victime este Desdemona, inocentă și pură, interpretată de Emily Hughes. Aici, Desdemona este întruchiparea feminității, iar dragostea ei pare să fie condusă de idolatrizarea lui Othello pentru vitejia EI, în timp ce Othello îi iubește candoarea. Romantismul homosexual se simte tangibil și plin de sensibilitate”, scriu jurnaliștii de la broadway.com. lăudând spectacolul de pe scena teatrului englez.