ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


N-a anunțat bine Klaus Iohannis vineri că starea de alertă nu va mai fi prelungită, că guvernul lui se pregătește luni să introducă starea de criză în domeniul securității și apărării naționale. Potrivit unor surse România TV, Guvernul pregătește un proiect de lege care prevede instaurarea stării de criză la nivel național. Iar asta, deși în ultimele zile atât premierul Ciucă, cât și alți oficiali ai statului au dat asigurări că România nu se va implica militar în Ucraina. 
 
ACTUALIZARE 23:25 Proiectul de Lege privind Starea de criză în domeniul securității și apărării naționale poate fi citit AICI.

ȘTIREA INIȚIALĂ La ora 15:30 la Guvern va avea loc o ședință secială pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, iar de la ora 16:30 va avea loc altă ședință de guvern.

Starea de criză ar urma să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebui să fie avizată de premier și va introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAȚ).

Teoretic, aceasta nu ar afecta populația, ci ar fi o măsură organizatorie pentru instituții ale statului pe fondul conflictului armat de la granița României. Astfel, structuri ale MApN ar putea să treacă în subordinea forțelor armate străine staționate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO în cazul conflict armat.

„Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naționale se întelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția sau iminența apariției unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri sau vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea naționala, precum și alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acțiune unitară a autorităților și instituțiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, prevede proiectul de lege.

Politicienii români practică din nou același joc la două capete ca în 2020

Informația a fost confirmată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Am știință, cum este și normal, urmând astăzi să avem o discuție cu primul ministru”, a explicat președintele PSD, cu referire la acest proiect legislativ. Ciolacu crede că România nu va intra într-un conflict armat cu Rusia, dar, în același timp, colaborează la introducerea stării de criză în domeniul securității și apărării naționale.

La rândul lui, premierul Nicolae Ciucă spunea aseară că amenințările Rusiei cu privire la posibilitatea ca aeronave ucrainene să plece de pe aeroporturi din țări vecine Ucrainei, inclusiv din România, reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenția de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt uciși civili”. Premierul a explicat că un singur avion ucrainean a intrat în spațiul aerian al României, în prima zi a războiului, iar acesta a plecat din România neînarmat.

„Eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Existăm măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianței Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a alianței să beneficieze de măsuri întărite și consolidate de descurajare și apărare”, a opinat premierul Nicolae Ciucă, duminică seară, la Digi24.