ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Pasionat de artă și film, dar și de poezia lui Eminescu, un tânăr basarabean a reușit să realizeze un proiect original și ambițios: a transformat în film animat 3 D  „Luceafărul” poetului național.  Ion Cebotari,  originar din Nisporeni, Basarabia, stabilit acum în Canada, nu a dormit trei luni pentru a-și vedea visul, încercând să cuprindă toată subtilitatea și frumusețea celor 98 de strofe ale poemului eminescian.

„Luceafărul de Mihai Eminescu a fost pentru mine întotdeauna ceva mai mult decât o poezie. Am pătruns în esența poeziei și am lăsat imaginația să zboare, m-am dedicat 101% ca să redau exact toată subtilitatea strofelor. Am trăit de unul singur toate etapele producerii unui film de animație de la Development, Pre-production, Production și Post production. Am acumulat o experiență enormă și am pus în practică metode de produceri noi, pe alocuri, unice”, a spus Ion Cebotari, pentru albasat.md.

El studiază ART SCENE en ANIMATION la Universitatea LAVAL din orașul Quebec.  Pe lângă cursurile de la facultate își găsește timp și de proiecte personale care îi aduc o plăcere imensă.

„Sunt sigur că profilul pe care l-am ales îmi va permite să-mi extind orizonturile personale și să percep lumea într-un mod diferit. Dar, deoarece acest câmp artistic este prezent în viața de zi cu zi ca o umbră, am decis să-mi schimb domeniul și să-mi dau seama de visul meu mult așteptat. Cel care nu-și schimbă părerile și nu-și corectează greșelile, nu devine niciodată mai înțelept. Sunt plin de idei originale și creative și aș vrea să le împărtășesc cu lumea”, spune Ion Cebotari.

Filmulețul animat are o durată de 15 minute și-l puteți urmări mai jos.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews