ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De când guvernul a introdus obligativitatea plății contribuțiilor la nivelul salariului minim pe economie pentru salariații cu contracte part-time, în Dolj a scăzut semnificativ numărul contractelor de muncă înregistrate cu două, trei sau patru ore pe zi, scrie Gazeta de Sud.  Ziarul a analizat această situație, a tras linie și a constatat:  din vară și până acum s-au „evaporat" mii de contracte de muncă cu timp parțial de lucru. Cele mai multe probabil s-au transformat în disponibilizări. Din noile măsuri fiscale nu a câștigat nici statul, dar nici oamenii, susține GdS.

Doar unele dintre aceste contracte s-au transformat în contracte cu opt ore și cu salariul minim pe economie. Cele mai multe contracte part-time probabil că au fost reziliate, iar unele au fost transformate în contracte cu un salariu mai mare decât salariul minim.

Guvernul a stabilit printr-o ordonanță dată în 2017 că, începând cu luna august, pentru contractele de muncă part-time se vor plăti contribuții la Pensii și la Sănătate (CAS și CASS) la nivelul salariului minim pe economie, dacă persoana care are contracte de muncă part-time nu totalizează venituri egale cu salariul minim pe economie valabil anul acesta, adică 1.450 de lei. În octombrie, plenul Senatului a respins ordonanța, urmând ca o decizie finală să fie luată de Camera Deputaților.

GdS a calculat în august că o firmă cu un angajat cu contract de două ore pe zi plătea înainte 76 de lei pe lună la stat sub forma CAS și CASS, iar din august achită 304 lei pe lună pentru același angajat plătit cu două ore. De anul viitor, când salariul minim va crește la 1.900 de lei pe lună, iar contribuțiile sunt transferate la angajat, atunci firma reține la sursă și virează la stat contribuții de 665 de lei pentru același angajat care lucrează cu două ore pe zi. Astfel, câștigul lunar al omului pe două ore ar fi cam de două ori mai mic decât suma plătită de el la stat sub formă de contribuții. În astfel de condiții, nu este avantajos pentru angajatori să mai aibă contracte part-time, dacă legislația în domeniu rămâne în acest sens.

Articolul integral poate fi citit AICI