ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful DSU, Raed Arafat, a semnat miercuri un ordin de carantinare pentru două săptămâni a municipiului Baia Mare, care a intrat în vigoare în aceeași zi, la ora 17:00.

„Se instituie măsura de carantină zonală începând cu data de 11.11.2020, ora 17.00, pentru o perioadă de 14 zile pentru municipiul Baia Mare”, se arată în ordinul DSU publicat pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, potrivit EVZ.

Timp de două săptămâni, cu posibilitatea prelungirii acestui termen dacă numărul infectărilor nu scade, vor fi impuse restricții asemănătoare celor din starea de urgență: slujbele religioase se vor ține fără public, însă bisericile rămân deschise pentru credincioși în vederea rugăciunii individuale; este permis accesul a maximum 16 persoane (inclusiv oficianții) în biserică la slujbele cu caracter privat, precum botezurile, cununiile sau înmormântările, potrivit paginii web eMaramures.ro
 
Rafila: „Nu știu care sunt specialiștii care au fost consultați în luarea acestor decizii. Grupul tehnico-științific nu s-a mai întâlnit de 2 luni” 
 
eMaramureș îl ciează azi pe Alexandru Rafila, care susține însă că nu știe cu ce experți s-a consultat președintele și Guvernul Orban pentru luarea deciziilor, în condițiile în care grupurile științifice COVID-19 nu s-au mai întâlnit de o bună perioadă de timp.
 

„Eu personal nu știu care sunt specialiștii care au fost consultați în luarea acestor decizii. Acest grup tehnico-științific nu s-a mai întâlnit de circa 2 luni de zile, deci nu există niciun fel de solicitare de convocare a grupului, iar Comisia Științifică COVID-19, care este o comisie a Ministerului Sănătății, se întrunește periodic, o dată pe lună, de multe ori la solicitarea membrilor acestei comisii.  Nici grupul de suport științifico-tehnic al CNSU, nici Comisia Științifică a ministerului nu au discutat aceste probleme, nu au existat niciun fel de solicitări în acest sens”, a declarat Alexandru Rafila, conforn sursei citate.

 

A fost limitat programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21:00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care vor avea program nonstop și în care personalul de serviciu va deservi clienții la geam.

Se limitează numărul de persoane în incinta hypermarket-urilor, supermarket-urilor și magazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică, cu asigurarea pentru clienți a unei suprafețe de 4 mp (din suprafața utilă a magazinului) și cu păstrarea distanței de 2 m între persoane.

În zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, cu excepția agenților economici care comercializează produse alimentare, farmacii, curățătorii, magazinele care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Vor putea comercializa în zilele de sâmbătă și duminică produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem ”take-away”/catering, agenții economici din centrele comerciale (zona fast food).
 
Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologie, inclusiv agenții economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor de bricolaj își vor suspenda temporar activitatea, pentru o perioadă de 14 zile, în zilele de sâmbătă și duminică.

Sunt închise pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, locurile de joacă de stat sau private amplasate în spații închise și deschise.

Operatorii economici publici și privați care desfășoară activități de transport persoane/ și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor.

Activitatea acestora se va desfășura în următoarele condiții: prin ocuparea a 50% din locurile existente pe scaun în fiecare vehicul și cu respectarea normelor de protecție sanitară stabilite în perioadă stării de alertă pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2; administratorii vor dezinfecta mijloacele de transport după fiecare cursă efectuată; pasagerii vor purta masca de protecție pe tot parcursul călătoriei; numărul de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi egal cu jumătate din numărul locurilor de pe scaun existente în fiecare mijloc de transport; se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijlocul de transport; accesul pasagerilor se va realiza pe ușa din față, iar coborârea pe ușa din spate.

Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Din ce în ce mai multe localități din Ardeal intră în carantină
 
După municipiile Zalău și Gherla, autoritățile din Maramureș au carantinat municipiul Baia-Mare și propun aceeași măsură pentru alte câteva localități (Tăuții Măgheruș și Săcălășeni). De asemenea, o nouă localitate din județul Cluj, Mintiu Gherlii, a intrat în carantină pentru următoarele 14 zile.
 
O măsură similară a fost luată miercuri pentru municipiul Slobozia și a intrat în vigoare joi la miezul zilei. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ialomița a hotărât, miercuri seară, ca urmare a creșterii accelerate a răspândirii virusului SARS-CoV-2, carantinarea zonală a municipiului Slobozia începând cu data de 12 noiembrie, ora 12,00, pentru o perioadă de 14 zile, potrivit informațiilor făcute publice de Instituția Prefectului, citată de Digi24

Propunerea CJSU Ialomița prevede că este interzisă intrarea și ieșirea din localitate pe alte căi decât drumurile naționale și județene; circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate și prevăzute în declarația pe propie răspundere; este permisă deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință și locul desfășurării activității profesionale și înapoi; este permisă deplasarea pentru asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază, inclusiv pentru asigurarea necesităților de bunuri în interes profesional; este permisă deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată; sunt permise deplasările scurte în zona din jurul locuinței legate de activitatea fizică individuală, cât și pentru nevoile animalelor de companie; este permisă deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; este permisă deplasarea pentru activitățile agricole; este permisă deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei locuințe din afara localității, pentru eliberarea de documente sau a celor necesare pentru obținerea unor drepturi, potrivit Agerpres

De asemenea, este propusă carantinarea pentru două săptămâni a municipiului Sibiu. Prefectura Sibiu a anunțat că vineri, 13 noiembrie 2020, va avea loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, la care va participa și Raed Arafat.

„Se va analiza situația epidemiologică și conform art. 12 din Legea 136/2020 se va lua hotărârea de carantină zonală în baza propunerilor Direcției de Sănătate Publică Sibiu, avizate de Institutul Național de Sănătate Publică. Toate aceste se vor face în prezența comandatului acțiunii, domnul secretar de stat Raed Arafat”, a transmis Prefectura Sibiu, citată de ziarul Capital