ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Arhivistul Dragoș Olaru, al cărui pseudonim literarp este Doru Ropceanu, scrie pe pagina sa de Facebook despre situația cimitirului din Cernăuți, unde primarul ucrainean vrea să vândă la licitație 200 de morminte istorice românești:

„Simt necesitatea să revin la problema Cimitirului din Cernăuți (str. Zelena).

În ultima postare, distribuită după o conferință de presă a primarului cernăuțean, am scris un „ura!”, cei drept, rorstit numai cu jumătate de gură. În postare îndemnam ca toată lumea să fie vigilentă, iar prin „micul succes” obținut aveam în vedere numai faptul că primarul a reacționat totuși la nenumăratele proteste, venite din partea opiniei publice cernăuțene (istorici, scriitori, jurnaliști, arhiviști, oameni de cultură, foști guvernatori etc.).
 
Aceasta nu înseamnă că sunt de acord cu opiniile edilului, expuse în acea conferință de presă. Din contra, poziția lui m-a dezamăgit, fiindcă PRIMARUL NU RENUNȚĂ LA IDEEA DE A VINDE LA LICITAȚIE CRIPTELE FĂRĂ INSCRIPȚII, de fapt, în mare măsură, cele care au aparținut (aparțin) românilor cernăuțeni. Acum, pur și simplu, ea (ideea) va fi îmbrăcată într-o haină mai arătoasă, mai accesibilă publicului cernăuțean. Propunerea primarului de a constitui o comisie e găunoasă în principiu șe regret faptul că unii conaționali au aderat la ea. Comisia este constituită tot cu scopul final de a VINDE LA LICITAȚIE CRIPTELE FĂRĂ INSCRIPȚII. După ce membrii vor fi aleși după sprânceană, după ce va fi votată propunerea primarului (în unanimitate!) se va trece la realizarea ideii scandaloase, clocită în capul unor demnitari, iar comisia, ca de atâtea alte dăți, va fi desființată.

Care vor fi urmările? În cimitirul istoric, declarat rezervație culturală, vor apărea ca ciupercile după ploaie noi monumente, ridicate din materiale moderne, după tehnologii performante pe vechile cavouri, care vor fi într-o disonanță înfiorătoare cu mormintele (monumentele) istorice de cândva. Ele vor covârși treptat acest cimitir și el își va pierde valoarea de monument cultural și istoric. Cum scria un confrate ucrainean, pentru oameni (turiști) „mai interesantă este o criptă veche decât chipul zâmbitor al unui fecioraș de bani gata, care la licitație s-a postat între un oarecare Kokhanovskyi și Zalozetskyi”. Un exemplu poate fi cripta familiei Ungureanu, înnegrită de vreme, acoperită cu mușchi, dar reală și valoroasă și ceea ce s-a făcut din ea (familia Kadeniuk) – o mostră a monumentelor moderne, care deloc nu se încadrează în acest ansamblu.

Întradevăr, poți să distrugi lumea veche și să construiești una complet nouă pe oasele ei, dar oare acesta este scopul nostru, fraților? Cernăuțiul are șansa să devenă un însemnat centru turistic al Ucrainei, dealtfel, un scop declarat de atâtea ori de demnitarii ce s-au perindat de-a lungul anilor prin primăria orașului, dar numai renunțând la ideea scandaloasă de a vinde la licitație mormintele strămoșilor noștri. Pentru prosperarea Cernăuțiului, pentru binele tuturor locuitorilor lui, opriți-vă!”