ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



DIPLOMAȚIE ȘI INVIDIE

În sine, diplomația poate fi adesea birocratică, plictisitoare, în mișcare lentă, bazată pe timpii lungi ai istoriei, cu doar rare momente de rapidă inflexiune. Condiția diplomatului, însă, mai ales a celui trimis în anumite zone ale globului, se plasează, într-o situație diametral opusă. Dinamismul accentuat al evenimentelor, incertitudinile, mediile politice schimbătoare solicită intens capacitatea de adaptare, simțul orientării în hățișul unor relații greu de descifrat pentru profani, flerul, aptitudinea de a lua hotărâri rapide, spiritul de acțiune, talentul de a netezi asperitățile, de a câștiga încrederea partenerilor prin relații multiple cu personaje importante în arena mondială, ca și cu unii dintre acei „anonimi” pe care se sprijină, de fapt, mersul lumii. Misiunea trebuie îndeplinită – nu-i așa? – indiferent cât de complicat ar fi contextul!

În cartea de memorii a ambasadorului de carieră Emil Ghițulescu atrage atenția o secvență ce „pune în abis”, cum s-ar spune cu un termen din teoria literară, întreaga condiție a diplomatului aflat departe de țara sa. Este una dintre cele mai puternice relatări – găsirea drumului către reședința ambasadei prin întunericul și haosul unei teribile furtuni de nisip la Khartoum. O găsesc semnificativă prin tensiunea și prin simbolismul ei, între multe alte momente care fac lectura pasionantă și instructivă. 

Montevideo, Manila, Islamabad, Kabul, Khartoum, Juba, Caracas, Hanoi, ca și multe așezări mai mari sau mai mici din țările guvernate de aceste capitale sunt locurile descrise în tușe sumare, dar pregnante. Personajele au reprezentat sau încă mai reprezintă ceva pe tabla de șah a politicii internaționale: Luis Alberto Lacalle, Fidel Ramos, Pervez Musharraff, Lakhdar Brahimi, Hamid Karzai. José Manuel Barroso, Louis Michel, Donald Rumsfeld, Nicolas Maduro, Juan Guaidó… Se adaugă relatări calde, pline de empatie despre oameni întâlniți în diferite colțuri ale planetei. O memorie impecabilă face ca textul să abunde în nume, date și fapte, dar și să fie alert, readucând în atenția noastră secvențe care au făcut substanța relatărilor din presa internațională în ultimele trei decenii. Felii de istorie contemporană bine agrementate cu informații interesante – istorice, culturale, economice, sociologice.

Ca și – o spune chiar titlul, Diplomatie si Invidie– mici secvențe de „comedie umană”.

În totul, o lectură care nu poate lăsa pe nimeni indiferent.

Radu Voinescu

Presedintele Filialei București-Critică, Eseistică și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România

Cronică literară: Un ambasador pe trei continente

Memorialistica diplomatică românească se îmbogățește prin pana talentată a Ambasadorului  Emil Ghițulescu cu un nou volum publicat în 2023 de Editura Niculescu sub titlul insolit Diplomație și invidie. Este o lucrare meritorie  cu totul necesară unui număr larg de cititori, de la studenți la profesori, la oameni politici , la cercetători, la tineri diplomați, la toți cei interesați de istoria diplomației românești.

Ambasadorul  Emil Ghițulescu se dovedește un hermeneut atent al evenimentelor diplomatice trăite de el, iar memorialistica sa oferă probe istorice pentru înțelegerea locului diplomației românești pe arena mondială. El a reprezentat  România în mai multe țări, situate pe trei continente.

Pentru cei care nu au citit încă această carte, amintim structura volumului: partea întâi este intitulată Uruguay; partea a doua din nou la MAE; partea a treia Filipine; partea a patra Pakistan și Afganistan; partea a cincea Sudan; partea a șasea  Sudanul de Sud; partea a șaptea Venezuela; partea a opta Vietnam.

Din cele 39 de capitole care dau substanță celor opt părți ale volumului menționez ca fiind deosebit de interesante, din perspectivă strict  româneasca, capitolul 3 despre militarii români în Pacific, capitolul 16 Eminescu la Kabul, capitolul 18 Expoziții românești la Islamabad, capitolul 29 Țara lui Chavez și Maduro, dar și a lui Guaido și Eminescu.

Intregul volum se distinge  prin autenticitatea și sinceritatea autorului, fiind, totodată, o lucrare valoroasă prin modalitatea literară reușită in care ne sunt  împărtășite  propriile sale experiențe și gânduri. Cartea contribuie la înțelegerea istoriei diplomatice din acest secol și a evenimentelor relevante care au marcat-o, oferind o perspectivă personală unică asupra acestora, ajutând, astfel, cititorii să înțeleagă mai bine contextul complex în care își  desfășoară activitatea diplomații profesioniști.

Stilul literar plăcut și abilitatea de narator  a autorului fac din acest volum  o lucrare memorabilă  pentru tinerii diplomați români, reliefând și o capacitate remarcabilă de a relata fapte semnificative  într-un mod captivant.

Folosirea artei dialogului în prezentarea unor probleme dificile  facilitează înțelegerea unor aspecte care nu sunt familiare cititorului, dar  care beneficiază astăzi  de o lucrare în paginile căreia se combină în mod fericit memorialistica diplomatică cu reportajul politic și impresiile de vizitator al unor locuri exotice, totalmente necunoscute lectorilor.

Interpretarea personală atentă a  autorului asupra evenimentelor trăite și a personalităților  întâlnite adaugă profunzime  lucrării, chiar și atunci când sunt tratate subiectiv anumite întâmplări neplăcute din activitate diplomatică. Lectura cărtii invită cititorii să se întrebe: Cum si in ce măsură invidia poate afecta această activitate?

Pentru a minimiza impactul invidiei asupra activității diplomatice, diplomații trebuie să fie conștienți de aceste riscuri, să fie solidari și să se străduiască să dezvolte relații de încredere reciprocă. Diplomații  trebuie să-și apere profesionalismul și să prioritizeze interesul comun, fără să se lase influențați de invidie sau competiție personală.

Cultivarea acestor calități este un mesaj  puternic reliefat în paginile cărții domnului Ambasador Emil Ghițulescu, care dăruiește generos  cititorilor de toate vârstele un volum căruia îi dorim deplin și exemplar  succes în rândul diplomaților români și al criticilor literari invitați să acorde o atenție sporită ogorului diplomatic românesc.

Dr. Ioan Voicu, fost ambasador