ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oprirea testării personalului și rezidenților din căminele de bătrâni și lipsa unor circuite clare în interiorul acestora le pot transforma în focare de COVID-19. Directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Simona Pârvu, a declarat pentru Europa Liberă că testarea personalului și a rezidenților din centrele de bătrâni este obligatorie la fiecare două săptămâni. Cu toate acestea, mai multe cămine au devenit în ultima perioadă focare de COVID-19. Directori ai unor astfel de cămine au dezvăluit sursei citate, sub protecția anonimatului, că DSP București a oprit testarea la scurt timp după expirarea stării de urgență. De atunci, multe cămine testează personalul din fonduri proprii, dar nu și rezidenții.

Un ordin de ministru prevede că trebuie să existe o testare la fiecare 14 zile pentru personalul din căminele de bătrâni și rezidenți. Cu toate acestea, Iuliana Căpraru, directoarea căminului bucureștean devenit focar de COVID-19, a susținut că ultima testare realizată de Direcția de Sănătate Publică în centrul său, înainte de izbucnirea focarului de COVID-19, a fost pe 25 mai. Potrivit acesteia, Direcția de Sănătate Publică a respectat calendarul de testare doar în timpul stării de urgență, după care verificarea periodică a fost oprită.

Aceeași situație este pomenită și de alți directori de cămine, publice sau private, din mai multe sectoare ale Capitalei. Toți spun că ultima testare s-a făcut la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie. Responsabilii căminelor afirmă că testarea personalului o fac pe cheltuiala lor, de teamă să nu apară un focar de COVID-19, însă ei nu ar fi îndrituiți să testeze decât personalul așezămintelor, nu și pe rezidenții acestora.

Legea însă prevede altceva. Directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a explicat pentru Europa Liberă cum ar trebui aplicată legea.

„În momentul în care se întrerupe testarea nu mai există o imagine asupra persoanelor care ar putea să fie infectate. Dacă nu se face prelevarea de probe, pot să apară focare în centre, care sunt mai greu de limitat dacă numărul de persoane este foarte mare. Conform metodologiei stabilite de către INSP, personalul de îngrijire și beneficiarii trebuie testați de două ori pe lună, respectiv la 14 zile. Conform ordinului 807/2020 cu toate modificările aferente, la articolul 2, este menționat în mod explicit pentru centrele rezidențiale de îngrijire a persoanelor vârstnice cum se procedează. Prevederea se aplică și căminelor private, dar și celor de stat, tuturor, nu se face diferențierea (...) Centrele de bătrâni trebuie să își organizeze ritmul de prelevare, și să preleveze efectiv, iar DSP să pună la dispoziție recoltoarele și să transporte la laborator. Trebuie să existe o cooperare între cele două părți. DSP-urile nu au capacitatea de a face prelevarea la toate persoanele la care ar trebui conform metodologiei să facă prelevarea”, a declarat Simona Pârvu pentru Europa Liberă.

Directoarea generală a INSP a precizat că testarea este o obligație și nu o recomandare.