ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârșitul anului, relatează CNN, potrivit Știripesurse.

Comentariile sale, notează CNN, reprezintă unul dintre cele mai dure avertismente de până acum din partea administrației Biden cu privire la mizele din Ucraina, în timp ce Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor pentru Kiev, pe care îl amână de luni de zile.

Cu doar o lună în urmă, William Burns avertiza, în timpul unei audieri în fața Comisiei de informații a Senatului, că dacă în Congres nu se fac progrese pentru a aproba un sprijin suplimentar - mult timp împiedicat de opoziția conservatoare din Camera Reprezentanților - "Ucraina va pierde probabil teren, probabil un teren semnificativ, în 2024".

Dar joi, în timpul unei intervenții la Centrul George W. Bush, el a avertizat că Ucraina ar putea fi forțată să capituleze în întregime. "Cu impulsul pe care l-ar da asistența militară, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024", a declarat Burns. "Fără asistență suplimentară, situația este mult mai gravă", a continuat el. "Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024 sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta termenii unei înțelegeri politice", a punctat șeful CIA.

Avertismentul vine în timp ce administrația Biden încearcă să profite de o oportunitate politică neașteptată la Capitoliu pentru a determina Camera Reprezentanților să adopte pachetul de ajutor blocat de mult timp. Legislația include, de asemenea, un ajutor pentru Israel și, ca urmare, președintele Camerei, Mike Johnson, a fost presat să treacă la adoptarea pachetului după atacul iranian asupra Israelului din weekend. Într-un efort de a satisface facțiunile divizate ale Partidului Republican, dintre care unele susțin și altele se opun ajutorului pentru Ucraina, el a împărțit legislația în proiecte de lege separate, iar partea privind ajutorul pentru Ucraina este de așteptat să fie supusă la vot sâmbătă seara.

Joi, șeful CIA nu a detaliat mai mult ce înțelege atunci când afirmă că Ucraina "va pierde", dar o sursă familiarizată cu serviciile de informații occidentale a precizat pentru CNN că, dacă pachetul nu trece, oficialii încă mai cred că este puțin probabil ca Rusia să invadeze Ucraina în întregime. În schimb, Rusia ar putea să recucerească un teritoriu suplimentar semnificativ, apoi să înghețe efectiv liniile de front într-o încetare a focului de facto, similar cu ceea ce s-a întâmplat după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014. Acest lucru ar fi considerat în continuare "o pierdere".

Burns a vorbit despre nevoia disperată de muniție de bază cu care se confruntă Ucraina pe câmpul de luptă. El a povestit despre două batalioane - unități de peste 2.000 de oameni - care aveau "15 cartușe de artilerie pe zi" și, respectiv, "un mare total de 42 de cartușe de mortier".

"Au fost copleșiți, și nu din lipsă de curaj sau determinare din partea lor, iar îngrijorarea mea este că vom vedea mai multe Avdiivka în viitor în lipsa asistenței suplimentare", a spus Burns, referindu-se la orașul ucrainean pierdut recent în fața trupelor rusești.

Lipsa de muniție și echipament militar din Ucraina, rezultat al luptei politice din SUA și al eșecului aliaților de a realimenta armata țării, a avut un efect din ce în ce mai grav pe câmpul de luptă în ultimele luni.