ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Curţii de Apel privind arestarea preventivă a lui Gabriel Surdu este definitivă.

Instanța a soluționat constestația procurorilor DNA la decizia Tribunalului București care a dispus măsura controlului judiciar în cazrul șefului RA-APPS. 

Gabriel Surdu, director al RA-APPS, a fost reținut pe 30 aprilie de procurorii DNA pentru cumpărare de influență.

În cauză este urmărit penal și Cristinel Bîgiu, președinte al Consiliului Județean Buzău la data faptei, pentru trafic de influență.

"În vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, Gabriel Surdu Georgian i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de președinte al CJ Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Cristinel Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu și i-a promis că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă într-o comună de pe raza județului Buzău. La rândul său, Gabriel Surdu i-a promis președintelui CJ Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației", susține DNA conform Agerpres.

Cei doi, susțin procurorii, au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși lui Bîgiu printr-un intermediar.

Anchetatorii au arătat că, în 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect ''Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare'', în valoare de aproximativ 11 milioane euro.

"Procentul de 8% din valoarea contractului, promis suspectului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro", mai susțin procurorii.