ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Schweighofer, compania de al cărei nume s-au legat în ultimii ani cele mai mari scandaluri privind defrișările în masă ale zonelor împădurite, se plânge de prețul mare al lemnului din România. Lucru care, spune șeful Schweighofer, ne va scoate din afacerile internaționale cu cherestea.
 
Prețul buștenilor recoltați din pădurile românești nu are legătură cu realitatea, ci are un anumit specific local, astfel încât întregul sector românesc de prelucrare a lemnului e scos din competiția internațională, a avertizat managerul general al companiei de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer România, Dan Bănacu, potrivit Agerpres.
 
Acesta a susținut că prețul cerut de furnizorii români de materie primă lemnoasă nu are legătură cu realitatea.

„Astăzi noi plătim 86 de euro (pe metrul cub de bușteni de conifere din care se face cheresteaua de calitate superioară, n.r.), în timp ce în Austria se plătesc 65 de euro pe metrul cub, în Republica Cehă 50 de euro, în Germania 55 de euro, iar în Slovacia 65 de euro. Trebuie să știți că prețul lemnului în cherestea reprezintă 80% din costuri. În condițiile în care costurile mele sunt din start cu 30% mai mari decât ale competitorului meu din Germania, în România nu suntem niciodată competitivi pe piața internațională. Această cifră ne scoate afară nu pe noi, ci tot sectorul românesc este scos din competiție prin prețuri care nu au legătură cu realitatea. E vorba de prețul de achiziție la poarta fabricii, mai precis la drumul auto forestier”, a explicat Dan Bănacu.

Șeful Schweighofer România a subliniat că diferențele de achiziție între țări în ceea ce privește buștenii din care se produce alt tip de cherestea, cea de calitate inferioară, sunt și mai mari, în unele cazuri chiar duble.

„În Austria, aceeași cantitate de lemn se poate cumpăra la jumătate de preț. Realizați ce înseamnă în produsul finit această diferență? Dacă 80% din costuri este prețul cherestelei, munca aproape nu mai contează. Este o diferență uriașă care ne face necompetitivi", a precizat Dan Bănacu.