ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



 În România se raportează toate decesele pacienților infectați cu coronavirus, indiferent dacă virusul a cauzat sau nu moartea acestora, raportarea fiind făcută conform deciziilor luate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, joi seara, la B1TV. la B1TV.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătății a recunoscut că bilanțul deceselor se bazează, de fapt, pe raportarea tuturor persoanelor decedate care au fost infectate cu coronavirus.

”Noi ne-am propus să raportăm toate persoanele decedate care au fost infectate cu coronavirus. Nu spun că au murit din cauza coronavirusului, au fost infectate. În ultima săptămână, 87% din cazuri aveau comorbidități. Un cumul de factori, infecția cu coronavirus, precum și bolile coexistente au dus la deces”, a explicat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății: Există ȘI persoane care au murit doar din cauza coronavirusului.

”Există (persoane care au murit din cauza coronavirusului- n.red), cele pe care le găsim fără comorbidități și pe care le găsim cu insuficiență multiplă de organ, iar necropsia ne dezvoltă în acel moment modificările organelor, pulmonar, cerebral sau vascular. (...) O boală cronică poate fi decompensată de o reacție pneumonică dată de coronavirus”, a spus Nelu Tătaru.

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că, potrivit datelor oficiale, NU există o diferență semnificativă între numărul deceselor înregistrate în spitale în primele trei luni ale acestui an și numărul deceselor care au avut loc în aceeași perioadă din 2019.

”Noi am făcut o evaluare pentru lunile ianuarie, februarie și martie a deceselor din spitale pe care le-a avut. Fluctuațiile sunt foarte mici anul trecut față de acest an, aproape neînsemnate ca număr de decese, dar avem un factor declanșator, infecția cu coronavirus. Dacă ne uităm în celelalte state în care vedem și o mie de decese pe zi, atunci putem să ne punem niște întrebări, parcă anul trecut nu aveau acele o mie de decese pe zi. Sunt decizii conform Organizației Mondiale a Sănătății care ne cerea să raportăm orice infecție COVID și atunci noi o raportăm, inclusiv la cei decedați. Sunt niște studii care se fac la nivel european, sunt niște evaluări pe care le facem noi și decesele apărute într-un anumit focar ne dau și evoluția acelui focar. Dacă avem protocolul dat pe Institutul Național de Medicină Legală în care un decedat COVID era testat înainte, după, la cei care erau decedați și nu avem o testare, se făcea o testare, inclusiv pe fragment necroptic post mortem și vedeam dacă este infectat COVID sau nu”, a mai explicat Nelu Tătaru, potrivit sursei citate.

După cum a informat ActiveNews, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, luni seara, referindu-se la bilanțul oficial din România al deceselor din cauza noului coronavirus, că „sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”.



Totodată, așa cum a relatat ActiveNews, Institutul Național de Sănătate Publică a indicat în metodologia trimisă unităților medicale că infecția cu Covid-19 trebuie raportată drept cauză a decesului, chiar dacă medicii nu știu sigur dacă infecția cu noul virus a și cauzat moartea pacientului.


Până în prezent, au decedat 886 de români infectați cu coronavirus.