ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am distribuit mai devreme articolul lui Victor Roncea despre "procesul" soților Ceaușescu și m-am ales cu reacții, și publice, și în privat, pe care nici nu știu cum să le interpretez.
 
Din critica lui Victor Roncea la adresa crimei infecte săvârșite împotriva celor doi în ziua de Crăciun, vârf peste grămada de morți rezultați deja în zilele anterioare, am avut surpriza să constat că unii au interpretat articolul ca pe un elogiu adus lui Ceaușescu, dar jur că nu pricep prin ce contorsiune logică! Mai ales că autorul și-a cam făcut cunoscută părerea despre regimul cu pricina, atunci, în fierbințeala momentului, am pretenția că destul de convingător, prin gesturi concrete, cu riscuri atât de concrete cât toate grămezile alea de morți despre care am tot povestit comemorativ cu toții zilele astea, dar văd că degeaba. (Cei care-l critică nu știu cu ce se ocupau la revoluție.)
 
A insinua măcar porcăria asta, că un om care s-a expus cu totul, exact ca să cadă regimul Ceaușescu, dar cu tot ce a însemnat el, nu pe sărite, ar putea regreta comunismul și mai are puțin până la a sărbători Crăciunul alături de nostalgicii care merg și plâng la mormântul fostului dictator, doar pentru că nu e de acord cu crima și pentru că amintește ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu, care astăzi sună într-un anume fel, dat fiind unde am ajuns și mai ales cum, este o mizerie pe care nu o tolerez.
 
Dacă ajungem să aniversăm cu veselie crime sinistre, care nu au făcut decât să batjocorească și să deturneze sensul sacrificiului tinerilor care au murit și al celor care au rămas în viață doar pentru că au avut mai mult noroc, dar care și-au asumat exact aceleași riscuri, e gata de noi.
 
Nu o să validez niciodată o crimă, nici măcar împotriva unor dictatori, chiar dacă prietenii noștri sălbăticiți mă vor acuza și pe mine de aceleași mizerii ca pe Victor. Nu am nevoie de niciun adevăr istoric pentru a ști că nu am în structura mea profilul psihologic necesar pentru a lua o viață sau pentru a fi de acord cu așa ceva.
 
Ce Crăciun urât!
 
Până una-alta, acum, într-un moment la fel de important, Victor Roncea e tot pe baricade, la fel de expus ca atunci, și în scris, și la proteste, dar acești critici "discreți" au doar revolte intime, în privat și în circuit închis.
 
Ieșiți public, oameni dragi și mici, și dați un exemplu de vitejie cu riscuri asumate la vedere, pentru că altfel aveți o mare, mare problemă de caracter!