ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetatea medievală a Severinului, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Mehedinţi, poate fi acum vizitată. Fortificaţia, cu o vechime de peste 600 de ani, a fost restaurată cu fonduri europene. De-a lungul timpului, cetatea a fost cea mai importantă redută strategică de pe Dunăre. Pentru cucerirea ei au luptat ungurii, valahii şi turcii.

Domniţe, cavaleri şi multe lupte au "însufleţit" vechea Cetate Medievală din Turnu Severin.

Cetatea Medievală devine de acum şi un obiectiv turistic. Autorităţile locale speră că vor atrage mulţi turişti străini în oraş.
 
Construită la granița dintre catolicism și ortodoxie, cetatea a fost de la început o dispută militară și religioasă între coroana maghiară, bulgari și voievozi munteni, între catolici și ortodocși.

În anul 1233, regele magiar Andrei al II-lea (1205 – 1235) transformă fortăreața în cetate, ca mijloc de apărare, în 1247 este predată Cavalerilor Ioaniți. În 1272, Voievodul Litovoi va refuza vasalitatea față de regele maghiar și va muri apărând cetatea, în 1277. În 1406, Mircea cel Bătrân va fi Ban al Severinului și va semna cu regele maghiar Sigismund de Luxemburg un tratat de alianță antiotomană chiar în Cetate. În 1524 turcii cuceresc cetatea, iar în 1526, când Ungaria a fost zdrobită, Soliman dă ordin ca aceasta să fie demolată, iar pietrele să fie folosite pentru construirea altor cetăți din sudul Dunării.

Primăria Drobeta Turnu Severin a început reabilitarea Cetății Medievale în anul 2009, printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de  aproximativ 12 milioane de euro, în proiect fiind inclusă și reabilitarea Palatului Cultural Teodor Costescu.