ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Dmitri Peskov a declarat că țările NATO, în primul rând Statele Unite, se îndreaptă în mod conștient spre o nouă rundă de tensiuni și provoacă Ucraina să continue un război fără sens cu Rusia, relatează TASS.

Statele Unite și alte țări NATO intenționează să continue războiul cu Rusia, care este plin de consecințe grave pentru ele, a avertizat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a atras atenția presei asupra escaladării situației de către țările membre NATO și, în special, de către Statele Unite. El a subliniat că aceste țări „intenționează ele însele să continue războiul” cu Rusia - „un război în sens propriu și figurat”.

„Acest lucru va atrage, desigur, în mod inevitabil, consecințele sale. În cele din urmă, va fi foarte dăunător pentru interesele acelor țări care au optat pentru calea escaladării", a declarat Peskov.

În opinia sa, țările NATO, în primul rând Statele Unite, se îndreaptă în mod conștient către o nouă rundă de tensiuni și provoacă Ucraina să continue un război fără sens cu Rusia.

„Țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, în special Statele Unite, alte capitale europene în ultimele zile și săptămâni se apropiau de o nouă rundă de escaladare a tensiunilor. Ei fac acest lucru intenționat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a precizat că Moscova „aude destul de multe declarații belicoase”.

„Aceasta nu este altceva decât o politică de provocare a unui nou nivel de tensiuni. Ne dăm seama că această tendință negativă în abordarea lor persistă, din păcate. Ei provoacă Ucraina în toate modurile posibile pentru a continua acest război fără sens", a declarat Peskov.

El a comentat numeroasele declarații, inclusiv cele ale Washingtonului, privind capacitatea Ucrainei de a ataca teritoriul rusesc cu arme occidentale.

Declarațiile occidentale

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat revistei britanice The Economist, a sugerat membrilor alianței să reconsidere dacă Ucraina ar trebui să poată efectua lovituri cu arme occidentale împotriva unor instalații militare situate pe teritoriul rusesc recunoscut internațional. În același timp, în cadrul unei sesiuni a Adunării Parlamentare a NATO, secretarul general al organizației a declarat că trupele țărilor membre ale organizației ar trebui să fie absente de pe teritoriul Ucrainei și de pe cerul acesteia. În caz contrar, ar fi foarte dificil să țină alianța în afara conflictului.

Nu există o unanimitate în rândul țărilor occidentale care furnizează arme Ucrainei în ceea ce privește restricțiile privind utilizarea acestora.Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că SUA nu asistă Kievul în utilizarea armelor americane în afara Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz a precizat în repetate rânduri că exclude posibilitatea de a furniza Kievului rachete de croazieră Taurus, deoarece Berlinul nu ar putea menține controlul asupra stabilirii țintelor fără a trimite personal german în Ucraina, ceea ce, a spus el, este o linie pe care nu dorește să o depășească. În același timp, The New York Times a relatat, citând surse, că secretarul de stat american Antony Blinken, după recenta sa călătorie la Kiev, a intenționat să îl sfătuiască pe președintele Joe Biden să ridice interdicția privind loviturile Ucrainei cu arme americane pe teritoriul rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 28 mai că reprezentanții țărilor NATO, atunci când vorbesc despre lovituri asupra Rusiei, ar trebui „să fie conștienți cu ce se joacă”.
 
El a declarat că Rusia urmărește îndeaproape discuțiile pe această temă.În cazul în care forțele armate ucrainene vor folosi arme cu rază lungă de acțiune, Moscova va trebui să decidă din nou asupra creării unei zone tampon, a declarat Putin.