ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:10 Părintele Constantin Sturzu a postat un nou mesaj pe Facebook, în care sintetizează declarațiile făcute jurnaliștilor marți dimineață.

„Mâine se va sluji Sfânta Liturghie începând cu ora 09.00 pe podiumul amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în dreptul Catedralei Mitropolitane din Iași. Soborul de ierarhi, preoți și diaconi va fi unul restrâns, cel mai probabil nu mai mult de 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară, ci doar din zona Moldovei.
În zona din fața acestui podium vor fi amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcțiile, scaune ce vor marca locul unde vor sta credincioșii. Din păcate, având în vedere restricția impusă la nivel național, doar cei care au reședința în municipiul Iași vor putea pătrunde în acest spațiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din fața podiumului, vor sta și cei aproximativ 50 de invitați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai unor instituții sau personalități din domenii precum medicina, cultura sau educația. Cei care nu vor putea pătrunde în acest perimetru vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt - unul cu orientare spre Piața Unirii, celălalt spre Palatul Culturii. Slujba va fi transmisă în direct de Trinitas TV și de portalul doxologia.ro.
Astăzi, în jurul orei 18.00, va începe împodobirea cu flori a baldachinului din curtea Catedralei Mitropolitane de aceeași familie jertfelnică din București, care îl înfrumusețează în fiecare an. Cel mai probabil în această noapte sau mâine dimineață devreme se va scoate racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și va fi depusă în acest baldachin. E un moment tradițional, datând de dinainte de 1989, ca măcar în ziua de 14 octombrie racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană. În anii anteriori racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcașului de cult și în curte.
 
Știrea inițială

Mitropolia Moldovei și Bucovinei se pregătește de hramul Sfintei Parascheva, care va avea loc în ziua de miercuri, marcat printr-o slujbă pe pietonalul Ștefan cel Mare. Scena a fost amplasată deja în curtea interioară a ansamblului mitropolitan, cu fața spre pietonal, iar asta va impune și o serie de modificări. Spre exemplu, dacă până acum accesul pelerinilor la racla cu moaștele Sfintei Parascheva se făcea prin interiorul curții, dinspre bulevard, în ziua hramului - 14 septembrie, accesul se va face de pe strada Cantacuzino, din spatele Mitropoliei.

În cursul zilei de luni au fost mai mulți pelerini decât în celelalte zile, jandarmii fiind nevoiți să realizeze încă o buclă la circuit, fiind în punctul maximum și 250 de oameni care așteptau să intre în catedrală să se închine.
 
Tot ieri a fost decorat și baldachinul din curtea Mitropoliei, unde era scoasă în fiecare an racla cu moaștele Sfintei Parascheva - mai multe ghivece cu crizanteme au fost așezate atât acolo, cât și în interiorul catedralei. „Slujba din ziua de 14 octombrie se va ține pe pietonalul din Ștefan cel Mare și Sfânt, pe podiumul special amenajat. În spațiul generos din față vor fi amenajate locuri unde să poată sta credincioșii, estimarea ar fi la la circa 500 de persoane, care trebuie să aibă buletin de Iași. Forțele de ordine aplică decizia luată la nivel național și consideră că acolo este un moment de sărbătoare, și cum este interzisă participarea altor persoane din alte localități, atunci vor restricționa accesul. Deci cei care doresc să vină, trebuie să fie din Iași”, a precizat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Acesta a adresat un nou mesaj celor care vor să protesteze, i-a îndemnat să se roage, să fie pașnici, susținând din nou că Mitropolia consideră decizia autorităților nedreaptă, discriminatorie și disproporționată. Cei aproximativ 500 de ieșeni care vor putea asista la slujbă vor sta pe scaune amenajate de către Primăria Municipiului Iași, care vor fi amplasate cu respectarea normelor sanitare aflate în vigoare, în timp ce accesul va fi restricționat de către Jandarmerie, care va verifica buletinele celor care vin la manifestare, să vadă dacă au domiciliul sau reședința în Iași.

De asemenea, într-o intervenție telefonică pentru RTV, părintele Constantin Sturzu a declarat marți dimineaț: „Aseară fost mai puțină lume, însă zona începe să se umple de florile lăsate de oamenii cărora nu li se permite să intre la racla cu moaște”. Părintele Constantin Sturzu a explicat că, deși în urmă cu o lună Mitropolia a avut un dialog cu specialiști, care arătau că oamenii ar fi putut participa la pelerinaj, respectând toate măsurile impuse de autorități, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Aceasta ar fi fost o măsură mai bună, iar situația ar fi fost ținută sub control. Din păcate, spune părintele Constantin Sturzu, dacă miercuri va fi o mulțime de oameni, așa cum este posibil să vină,  noi nu vom mai putea controla lucrurile.