ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce și-a pus toată presa în cap, desemnând o cântăreață ca ambasador al „Zilei Brâncuși”, ministrul desemnat al Culturii, care recunoaște că nici măcar n-a dat pe la Târgu-Jiu sau Hobița, nu vrea să-și iasă din mână. Într-o emisiune la Realitatea TV, Bogdan Gheorghiu a călcat legea în picioare, sfătuindu-l pe președinteleKlaus  Iohannis să să se așeze, din nou, la Masa Tăcerii. Deși legea interzice orice atingere a operelor lui Brâncuși din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, ministrul desemnat al Culturii sugrează că legea nu se aplică tuturor, iar președintele Iohannis ar avea acest drept pentru „a atrage turiștii”.

”Domnule președinte, așezați-vă, de câte ori aveți ocazia, la Masa Tăcerii, pentru că asta e cea mai bună reclamă pentru a atrage turiști către opera lui Brâncuși. Nu poate să facă toată lumea tot ce face președintele”, a spus ministrul desemnat al Culturii.

Bogdan Gheorghiu a recunoscut că nu a văzut niciodată în realitate o operă a marelui sculptor. „Eu nu am vizitat niciodată Târgu-Jiu. Nu am fost nici la Hobița, dar cunosc foarte bine situația de-acolo. Știți că casa lui nu mai există?”, a spus Gheorghiu.

În 2017, aflat în vizită la Târgu Jiu, președintele Iohannis a provocat  rumoare dar și indignare, după ce s-a imortalizat stând pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii, monumentul lui Constantin Brancuși. Iohannis a ignorat avertismentul aflat la doi pași de el, iar polițiștii au spus că îi amendează doar pe cei care se urcă cu picioarele pe opere.

Nu doar că nu a ținut cont de avertismentul scris în trei limbi pe un panou situat în spatele lui - „Să păstram intactă moștenirea Brancuși pentru generațiile urmatoare. Vă rugam sa evitați contactul cu operele!”, ba mai mult, președintele României s-a declarat de acord cu un editorial din presă în care care se spunea că, dacă Brancuși nu ar fi vrut ca lumea să folosească aceste scaune, nu ar fi așezat Masa Tăcerii într-un parc.