ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regimul pro-rus de la Chișinău este mare amator al măsurilor restrictive, găsind de cuviință să prelungească până pe 15 iulie starea de urgență în sănătate, ceea ce presupune interzicerea aflării în spații publice a grupurilor mai mari de 3 persoane, interzicerea părăsirii domiciliului de către vârstnicii de peste 63 de ani, interzicerea organizării oricăror ceremonii publice sau private, a activităților și competițiilor cultural-sportive, precum și a desfășurării procesului educațional în instituțiile de învățământ ș.a.
 
Excepții notabile sunt permiterea organizării întrunirilor publice cu mai puțin de 50 de participanți, dar nu în apropierea instituțiilor și a „altor locuri cu risc sporit de infecție”, precum și reluarea de la 1 iulie a tuturor activităților economice. 

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) din Republica Moldova a decis marți ca „starea de urgență în sănătate publică” să fie prelungită până pe 15 iulie, pe întreg teritoriul republicii, termenul putând fi prelungit în funcție de evoluția situației epidemiologice, informează Unimedia.

Astfel, autoritățile centrale și locale, persoanele juridice, cetățenii și alte persoane fizice aflate pe teritoriul republicii sunt obligate să respecte cu strictețe măsurile de prevenire a transmiterii noului coronavirus.

Totodată, se mențin până la data de 15 iulie 2020 condițiile, restricțiile și excepțiile pentru persoanele care traversează frontiera de stat, prevăzute în Hotărârea CNESP nr. 11 / 15.05.2020, cu modificările ulterioare.

În perioada stării de urgență în sănătate publică se restricționează: aflarea în locurile publice în grupuri mai mari de 3 persoane; aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă; aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement; activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu anumite excepții; activitățile consultativ-diagnostice și de tratament programate, cu anumite excepții; activitatea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățămînt general, profesional și universitar (pentru instituțiile publice și private); activitatea taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor; organizarea și desfășurarea tuturor activităților/competițiilor cu caracter cultural–sportiv, cu anumite excepții; activitatea cluburilor de noapte; organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituție, indiferent de statut public sau privat.

Pe de altă parte, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Cu toate acestea, întrunirile nu pot fi organizate în apropierea instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

În schimb, toate activitățile economice vor fi reluate de la 1 iulie, cu anumite excepții, respectându-se măsurile generale de sănătate publică și speciale de prevenire a răspândirii infecției Covid-19.