Florin Andreescu, unul dintre cei mai îndrăgiți fotografi din România, a primit premiul pentru Cel mai bun film turistic la Festivalul „Toamnă la Voroneț 2022” pentru documentarul său „Bucovina-Țara Fagilor”.
 
Acesta a surprins pe film și într-o serie de fotografii detaliile stilului autentic românesc și a redat sărbătorile și tradițiile ancestrale, identitatea creștină pură și curată a tinerilor și copilașilor noștri.
 May be an image of 6 people
 May be an image of 7 people and people standing
 
Peisajele surprinse și felul în care toate componentele naturii se îmbină în anumite momente cheie ale zilei, sunt de o frumusețe aparte și ne pot face încă o dată mândri de țara noastră mnunată și de bogățiile cu care am fost binecuvântați. 
 May be an image of 1 person, nature and sky
 May be an image of 1 person, sky, nature and tree
 
Într-un interviu acordat pentru docuart, fotograful Florin Andreescu a afirmat că „pentru mine, fotografia este o esență, iar filmul este o stare”. Iar stările capturate de el pe micul ecran au fost dintre cele mai profunde. Preluăm mai jos textul său de pe facebook alături de câteva fotografii:

Documentarul turistic „Bucovina – Țara fagilor” (travel&history) a primit premiul pentru Cel
mai bun film turistic la Festivalul „Toamnă la Voroneț 2022”.

Motiv de bucurie, nu?! Mai ales că acest film s-a zămislit cu multă trudă. 

Îmi propusesem să îl termin în 2018, dar pentru că lucram în paralel la „Transilvania – Burguri medievale”, mi-am dat seama că nu prinde contur și nici nu mai am timp pentru el. Așa că l-am amânat. În 2019 s-a mai lucrat la el, dar tot nu se însăila și, peste vară, am fost prins într-un alt proiect editorial. În 2020, în pandemie, m-am reapucat de el. Am resetat proiectul, pornind de la materialul brut. Primul sfert de oră s-a născut repede, dar iar m-am aglomerat peste vară cu alte lucrări. În iarnă am mai avansat, dar comenzile importante ale verii 2021 m-au făcut să-l amân din nou. În iarna 2022 m-am mobilizat însă și, prin aprilie, filmul a fost gata. 

De regulă, astfel de filme au o soartă și pe DVD-uri, cu subtitrări în diverse limbi. Am sunat la unica firmă care realiza discuri optice și am constatat că trăiam din amintiri. Linia tehnologică se închisese la începutul pandemiei, filmele se mutaseră în streaming, iar obiectele numite DVD-uri cam dispăruseră de pe piață. Ce mai rămâne atunci? Posturile TV de nișă. Dar și acolo lucrurile merg la relanti. Însă viitorul este promițător!

Este momentul să aduc mulțumiri celor care m-au ajutat la realizarea acestui film. În primul rând, vechea mea colaboratoare Dana Ciolcă, pe care de multe ori am dus-o pe culmile disperării din cauza nenumăratelor modificări și adăugiri, și maestrul Mihai Gruia Sandu, a cărui voce este un veritabil brand pentru filmele documentare. 
Primele discuții despre proiect le-am avut cu mulți ani în urmă cu etnograful Mihai Camilar, cel care m-a inițiat în tainele  Bucovinei în urmă cu mai mult de două decenii. 
 
 
 
Părintele și istoricul de artă Gabriel Herea a îmbrățișat cu dragoste acest proiect și mi-a acordat mult timp. 
Familia Elena, Ioan și Mircea Anton, părintele Simion Mândrilă și mulți dintre locuitorii Sadovei mi-au arătat ospitalitatea bucovineană. Am fost primit cu multă căldură la Muzeul Oului din Vama de către prof. Letiția Orsivschi Heiser și prof. Cătălina Orșivschi. Gândurile mele de mulțumire se îndreaptă și spre ing. Casian Balabașciuc, Simion Cozorici, prof. Florin Cramariuc, Dumitru Pascaniuc, Dorin Paicu, Vasile Ungureanu (tezaur viu) și Simion Cozorici – interpreți de muzică tradițională, Mircea Murga, regretata Leontina Țăran, Ioan Grămadă, prof. Aristotel Ierhan, pr. Andrei Staszkovian, Vasile Ventoniuc, Mariana și Dan Candrea, Iosif Alexandrovici, Maria Constantinescu, Aglaia Cotruț, Cristian Spiridon, Muzeul Poienari - sat Colacu, Marcela Butnaru. 
Și nu în ultimul rând, mulțumiri lui Stelian Bodnari – Asociația Wild Bucovina – și neobositului clujean dr. Septimiu Bizo, pentru că m-au dus prin cele mai sălbatice zone în căutarea faunei de top a Bucovinei.
 
P.S. Atașez câteva imagini de la filmări:
 May be an image of 1 person and text that says 'BUCOVINA Țara fagilor un film de Florin Andreescu comentariu DANA CIOLCĂOF ORIN AND lectuGSAD ecturaM HAI GRUIA SANDU AdLibri'
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews