ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Iritat de mișcarea unionistă din țara sa, președintele Igor Dodon vrea să schimbe actualul drapel al Republicii Moldova cu unul folosit de comuniști, apoi de socialiști în timpul protestelor. Și pe care Dodon il numește „drapelul lui Ștefan cel Mare".

Liderul de la Chișinau a anunțat că, în perspectiva Zilei Drapelului de Stat, 27 aprilie, președinția va trimite primăriilor din țară câte un drapel de stat și unul „al lui Ștefan cel Mare” și că va începe cu localitățile care s-au remarcat prin poziții anti-unioniste.

Nu este, însă, sigur că ceea ce șeful statului a numit „drapelul lui Ștefan cel Mare” este chiar cel al lui Ștefan cel Mare, informează Radio Europa Liberă. 
 
„Țin să subliniez că drapelele istorice, în calitate de simboluri naționale, își găsesc reglementarea în legislația mai multor state, cum ar fi: Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Grecia, Letonia etc. Reiterez că această inițiativă nu are intenția de a schimba Drapelul de Stat al Republicii Moldova, ci doar de a recunoaște drapelul nostru istoric, fiindcă el este parte a istoriei Moldovei, care, pînă la urmă, nu ne lasă să uităm de rădăcinile moldovenilor”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Dodon optează pentru recunoașterea drept simbol național a ceea ce experții din anturajul său numesc drapel istoric purtat de Ștefan cel Mare, pentru a „spori interesul societății față de istoria și cultura Moldovei”.

Însă, pentru ca acest steag să dețină acest statut trebuie ca proiectul să fie votat de parlamentarii de la Chișinău, potrivit Radio Europa Liberă.