ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Împlinirea a doi ani de la sfințirea Catedralei Naționale și sărbătoarea Sfintei Ecaterina au adunat în rugăciune preoți și credincioși miecuri, 25 noiembrie 2020, la paraclisul de pe Dealul Arsenalului, potrivit Basilica.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în exteriorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), la altarul de vară, pentru a putea fi respectate normele de siguranță sanitară. Participanții au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aduse de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale cu prilejul sărbătorii.

La predică, Arhim. Dionisie Constantin a subliniat cât de mare este onoarea de a fi parte a generației care a ctitorit Catedrala Națională. El a prezentat și viața Sfintei Ecaterina,

Desigur unii s-au grăbit să conteste pe nedrept singurul proiect major realizat la aniversarea de 100 ani a României”, a amintit el. „Cei mai mulți însă au apreciat eforturile și rezultatele construcției care ne onorează ca popor, observând valoarea și necesitatea acestui monument simbol pentru București și pentru România”.

Părintele a menționat că Patriarhul Daniel și-a asumat acest ideal, împreună cu sinod, cler și credincioși, ca mandat de la înaintași.

„Mandatul acesta nu și l-a asumat singur, ci cu noi toți deopotrivă și de aceea trebuie să fim bucuroși și recunoscători că Dumnezeu ne-a preferat pe noi să fim ajutători, binefăcători și ctitori, să fim mâinile prin care se zidește Catedrala Mântuirii Neamului”, a spus Părintele Dionisie Constantin.

Părintele arhimandrit a rememorat evenimentul istoric și „bucuria acelor zile binecuvântate” ale sfințirii Catedralei Naționale.

„Deși frigul era mai aprig decât astăzi, totuși am dorit să ne învrednicim de Duhul Sfânt care a sfințit Altarul și a binecuvântat viețile noastre”.

„Ne amintim cu recunoștință mai întâi de seara zilei de 24 noiembrie când Preafericitul Părinte Patriarh a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc, ale căror nume au fost așezate, în cel mai sfânt loc, în piciorul sfintei mese. Un moment simbolic și de maximă recunoștință pentru cei care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român”.

Arhim. Dionisie acel gest simbolic i-a bucurat pe toți românii, „pentru că fiecare familie de român a odrăslit cel puțin unul din eroii înscriși în acele pomelnice”.

„Dar cât de mult s-a bucurat și românul nostru sfânt din țara sfântă – Ioan Iacob, văzând că noua Catedrală Națională a fost ridicată și pentru tatăl său, Maxim, care se numără ‹printre eroii pe osemintele cărora se ridică România modernă –  România centenară›.”

La sărbătoarea Sf. Ap. Andrei din 2018 Patriarhul Teofil al Ierusalimului a oferit CMN un fragment din moaște precum și un epitrahil al Sf. Ioan Iacob.

Părintele Dionisie și-a încheiat predica printr-un îndemn către credincioși să contribuie la finalizarea lucrărilor CMN:

„Să jertfim astăzi cu bucurie din avutul nostru, nădăjduind ca acest neam românesc să-și păstreze credința curată și să nu ajungem la a jertfi viețile noastre ca și creștinii din Siria și alte țări, unde sunt persecuții, ca și în timpul Sf. M. Mc. Ecaterina”.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews