ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi ani s-au scurs de la tragedia din Apuseni, în urma căreia au murit pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion. În memoria lor, câteva sute de pesoane au participat sâmbătă chiar la locul prăbușirii avionului, pe Vârful Petreasa, la parastasul de pomenire.

Pentru a putea asista la slujba religioasă, cei prezenți, care au plecat cu aproximativ 20 de mașini de la Horea, au fost nevoiți să străbată o parte din distanță pe jos, prin pădure, pe un teren greu accesibil, cu o zăpadă de peste o jumătate de metru și chiar mai mare pe alocuri.

Din cauza accesului greoi la locul tragediei, traseul fiind acoperit de zăpadă, slujba care ar fi trebuit să înceapă la ora 13,00 a fost decalată cu o oră. Mașina în care se aflau fosta soție a pilotului, Romanița Iovan, și fiul acestora a rămas înzăpezită, aceștia ajungând cu întârziere la locul în care a căzut aeronava în urmă cu doi ani, informează Agerpres.

La parastasul oficiat la peste 1.400 de metri altitudine, în apropiere de limita dintre județele Alba și Cluj, au asistat și zeci de localnici din Horea. Romanița Iovan a depus o coroană de flori în memoria fostului său soț, iar fiul pilotului a lansat spre cer un balon cu heliu în formă de aeronavă.

În vara lui 2014, la locul tragediei, sătenii au amenajat un foișor de lemn, un ‘altar’, în care sunt expuse fotografii cu Aura Ion și Adrian Iovan. De asemenea, localnicii au ridicat pe Vârful Petreasa a doua zi după accident o cruce.

Slujbe religoase în memoria celor două victime au mai avut loc pe Vârful Petreasa și la 40 de zile, la șase luni și la un an de la producerea tragediei, la inițiativa Romaniței Iovan.

Două persoane au decedat și cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.