ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi oameni de știință de top care și-au anunțat recent retragerea din cadrul autorității americane de supraveghere a medicamentelor au criticat politica de a administra celor mai mulți oameni vaccinuri de rapel Covid-19, cu doar câteva zile înainte ca administrația Biden să planifice să înceapă să facă acest lucru, scrie Financial Times.

Philip Krause și Marion Gruber, care au demisionat de la Food and Drug Administration în urmă cu două săptămâni, se numără printre autorii unei critici dure la adresa vaccinurilor de rapel larg răspândite, care a fost publicată luni în The Lancet.

Articolul, care susține că dovezile științifice nu justifică încă administrarea pentru majoritatea oamenilor a treia injecție de vaccinuri cu ARN mesager, oferă o perspectivă asupra tensiunilor interne din administrația Biden, care au fost declanșate de decizia bruscă a Casei Albe de a susține planul de rapel.

Articolul avertizează: "Dovezile actuale nu par să demonstreze necesitatea unei amplificări în rândul populației generale, în care eficacitatea împotriva bolilor grave rămâne ridicată".

Acesta adaugă: "Rezerva limitată a acestor vaccinuri va salva cele mai multe vieți dacă va fi pusă la dispoziția persoanelor care prezintă un risc apreciabil de îmbolnăvire gravă și care nu au primit încă niciun vaccin". Chiar dacă, în cele din urmă, se poate obține un anumit câștig din stimularea vaccinării, acesta nu va fi mai mare decât beneficiile asigurării unei protecții inițiale pentru persoanele nevaccinate."

Administrația Biden a anunțat luna trecută că intenționează să înceapă să le ofere americanilor o nouă doză de vaccin Covid cu ARNm produs de BioNTech/Pfizer și Moderna începând cu 20 septembrie, după ce s-a demonstrat că eficacitatea a scăzut la câteva luni după a doua doză.

Însă anunțul a fost făcut înainte ca oricare dintre companii să fi depus o cerere la FDA pentru a autoriza o a treia doză.

Ambele companii au depus acum cererile pentru injecția de rapel, iar un grup de experți se va reuni vineri pentru a oferi FDA o recomandare oficială privind autorizarea sau nu a cererii Pfizer. Cererea Moderna va fi discutată probabil în următoarele săptămâni.

Modul în care a fost gestionat anunțul a provocat iureș în cadrul administrației. Krause și Gruber și-au dat demisia de la departamentul de vaccinuri al FDA în urmă cu două săptămâni, aliații lor spunând că au fost frustrați de modul în care autoritatea de reglementare a fost subminată în această decizie și în alte câteva decizii cheie. Ei vor părăsi agenția în următoarele săptămâni.

FDA a precizat într-o declarație: "După cum se menționează în articol, opiniile autorilor nu reprezintă punctul de vedere al agenției".

Aceasta a adăugat: "Ne aflăm în mijlocul unui proces deliberativ de revizuire a cererii de aprobare suplimentară a vaccinului de rapel a Pfizer, iar FDA, ca o chestiune de practică, nu comentează cu privire la problemele în curs de soluționare în fața agenției. Așteptăm cu nerăbdare o discuție robustă și transparentă vineri cu privire la această cerere."

a declarat Pfizer: "Rămânem angajați să împărtășim toate datele disponibile cu FDA și CDC prin intermediul proceselor lor de revizuire bine stabilite, riguroase și transparente, inclusiv în cadrul reuniunii de vineri a Comitetului consultativ pentru vaccinuri și produse biologice conexe".