ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi jurnaliști ai televiziunii Digi24 din România au fost reținuți marți, timp de 6 ore, în Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene a Republicii Moldova, unde efectuau o serie de reportaje. Mai mulți cetățeni în haine negre și fără uniforme oficiale i-au privat de libertate și i-au interogat ore întregi, reieșind că anchetatorii sunt angajați ai așa-zisului „Minister” de Interne al regimului secesionist, aceeași structură „vigilentă” care n-a putut preveni luna trecută să-i fie atacat sediul ziua în amiaza mare cu grenade aruncate de un șofer neidentificat și însoțitorul acestuia. Revenind în prezent, cei doi jurnaliști luați la bani mărunți de securiștii transnistreni, care le-au confiscat telefoanele și pe ei înșiși timp de 6 ore, au fost eliberați la intervențiile Ministerului Afacerilor Externe de la București, ale autorităților de la Chișinău și ale OSCE, informează Știri pe Surse

„Eram în regiunea transnistreană și, după o serie de reportaje în Tighina, am mers către așa-numita capitală a așa-numitei republici. Aproape de centrul orașului, am fost înconjurați de un grup de oameni îmbrăcați în civil și ne-au cerut să îi însoțim. Ne-au spus, apoi, că sunt de la așa-numitul minister de interne. Am fost reținuți timp de 6 ore și am fost anchetați despre ce facem în regiune. După 6 ore, timp în care nu am avut acces la telefon, am fost eliberați și ni s-a cerut să părăsim Transnistria. Suntem în siguranță!”, a declarat Alexandru Rotaru, jurnalist Digi 24.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis miercuri un comunicat prin care expunea situația cetățenilor români și ce demersuri s-au făcut pentru eliberarea acestora.

„În seara zilei de 10 mai 2022, Ministerul Afacerilor Externe a fost informat cu privire la faptul că doi jurnaliști români, prezenți în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu mai pot fi contactați de către redacție, aceștia fiind - așa cum s-a aflat ulterior - reținuți de forțele de securitate ale așa-ziselor "autorități" transnistrene. Ca urmare a dispoziției ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chișinău a întreprins în regim de urgență demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autoritățile competente ale Republicii Moldova și Misiunea în Republica Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, fiind obținută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnaliști”, a transmis, miercuri, MAE.

Conform sursei citate, cei doi jurnaliști au fost însoțiți, în condiții de siguranță, spre  Chișinău, unde se află în libertate, urmând să se întoarcă în România.

„MAE informează că Centrala MAE și misiunea diplomatică română de la Chișinău nu au fost informate în prealabil despre intenția celor doi jurnaliști de a se deplasa în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în condițiile în care, recent, așa-zisele "autorități" transnistrene au impus o interdicție de intrare a jurnaliștilor străini în teritoriul controlat de acestea, la care se adaugă contextul recentelor incidente înregistrate, în circumstanțe încă neclare, în această regiune. MAE adresează mulțumiri deosebite autorităților Republicii Moldova și celorlalte autorități române implicate pentru acțiunea promptă și eficientă care, alături de demersurile MAE, prin Ambasada României la Chișinău, au condus la eliberarea celor doi jurnaliști români”, a precizat ministerul.

Totodată, MAE adresează rugămintea jurnaliștilor interesați să se deplaseze în regiunea transnistreană a Republicii Moldova să contacteze în prealabil Ministerul sau reprezentanța consulară a României sau, pe cât posibil, să evite o astfel de călătorie în perioada următoare.

Din păcate pentru Republica Moldova, acest mod de a opera nu le este specific doar securiștilor transnistreni. Reținerea jurnaliștilor de către bărbați îmbrăcați în negru, fără însemne oficiale, care îi anchetează timp de ore în șir, după ce în prealabil le-au confiscat telefonul și bunurile, refuzându-le contactarea unui avocat independent și luând decizia expulzării acestora în cele din urmă, a fost practicată nu o dată și de autoritățile de la Chișinău, cel puțin în perioada în care la conducere s-au aflat politicieni asumat pro-ruși.