ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legitimă Apărarea semnalează cazul a doi români din Timișoara brutalizați de forțele de ordine ale primarului USR-ist Dominic Samuel Fritz și apoi amendați cu 1000 de lei fiecare doar pentru că au pus în practică Legea și a dat jos steagurile Ucrainei instalate ILEGAL în fața Primăriei Timișoarei (VIDEO mai sus).

„Abuzurile analfabeților funcționali, din punct de vedere juridic, la Timișoara”, scrie Legitimă Apărare, care oferă și Legea pe care s-a bazat acțiunea celor doi români - Vasile Irinel Cotoc și Mihai Florentin - amendați și violentați de haidamacii Poliției Locale:

LEGEA nr. 75 din 16 iulie 1994 privind Arborarea drapelului României

Art. 7. – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.

În acest timp, după cum ne informează Cotidianul și Ziua de Vest și Renașterea Bănățeană, Fritz demolează catargele cu drapelul României din oraș și nu respectă legea cu privire la purtarea tricolorului, ca Primar, la manifestările oficiale:

Fritz nu a purtat tricolorul la deschiderea Capitalei Culturale Europene

Dominic Fritz nu a purtat tricolorul la deschiderea oficială a Capitalei Culturale Europene, scria Lia Lucia Epure în Ziua de Vest.

În articol se mai precizează „Nu doar că nu a avut eșarfa tricoloră, dar nu s-au cântat imnurile României, al Europei, ca să nu mai vorbim de al Timișoarei (care este votat, există) pe scena Operei Timișoara".

”Biblia primarilor”, cum este numită Legea Administrației Publice Locale, în articolul 206 enunță: ”Eșarfa (tricolorul legat pe pieptul primarului – nr) va fi purtată obligatoriu la solemnități, recepții, ceremonii publice și celebrarea căsătoriilor”.

Obligatoriu are un singur sens. Nu este negociabil. Stimatul nostru primar, Dominic Fritz, NU a purtat la ceremonia de deschidere a anului Capitalei Culturale Europene, nici la Opera Timișoarei (sau teatru, pentru o citire complexă), nici în Piața Unirii, nici într-un alt loc pe unde s-a afișat emfatic, ca primar al Timișoarei, ce și-a dobândit titlul minunat încă din 2016, pe munca unor oameni harnici și talentați, mândrul nostru tricolor! Iată ce spune noul proiect de lege, ce este deja în Camera Deputaților: ”Prin incriminarea manifestărilor cu dispreț față de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european și internațional prin însemnele României.

Inițiatorii dau ca exemplu alte 23 de state ale UE în care manifestarea cu dispreț este un act incriminat de Codul Penal. Astfel, doar Bulgaria, Croația și Franța pedepsesc acest tip de ofensă cu amendă penală, în timp ce alte 20 de state au păstrat pedeapsa cu închisoarea.

La noi, în prezent, lipsa de respect față de imn și steag sunt sancționate cu amendă contravențională ( HG 1157/2001) Așadar, Prefectura Timiș, dar și alte instituții publice vor putea cere amendarea lui Dominic Fritz. Dar și cetățenii o pot face.

Nu doar că nu a avut eșarfa tricoloră, dar nu s-au cântat imnurile României, al Europei, ca să nu mai vorbim de al Timișoarei (care este votat, există) pe scena Operei Timișoara. Modul acesta triumfal de sfidare a legilor, de afișare a unei seninătăți ce frizează obrăznicia, nu are nimic în comun cu Timișoara. Nici cu Banatul în sine, ca specific al educației profunde, aceea ce dădea un bun gospodar cu bun simț. Nu, din păcate.

Legiuitorii mai cer: ”Mandatul unui primar va înceta de drept, înainte de termen, dacă refuză arborarea sau purtarea eșarfei tricolore la solemnități, recepții, ceremonii publice și la celebrarea căsătoriilor”, potrivit proiectului.

Jurământul pe care l-a depus și domnul Dominic Fritz sună așa: ”Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună – credință, tot ceea ce îmi stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/municipiului/județului… Așa să îmi ajute Dumnezeu!”

Legea, care dacă va fi votată, referitoare la sfidarea tricolorului, va fi mult mai dură, așa cum se vede din texul de mai sus. Până atunci, avem deja legea ce pedepsește cu amendă nepurtarea eșarfei tricolore.

Cine mai suntem noi, dacă clipim naivi, aproape cu închiderea ochilor, la astfel de evidențe. Cine mai este Timișoara, dacă timișorenii săi sunt tratați cu nepăsare, cu încălcarea flagrantă a legilor?

Lipsa respectului s-a văzut atât de simplu, la Operă, când, în timpul concertului de pian, fără să-și ia rămas bun de la public, în vârful picioarelor, Fritz și ai lui, au plecat spre Piața Unirii, lăsând în urma lor un public mânios, așa cu avea să arate și maestrul Ioan Holender. Nimeni nu a spus oaspeților niciun cuvânt de rămas – bun. Ce a fost asta? S-a plecat din ”casă spartă”, cum spune bănățeanul? Nu, s-a plecat golănește, iar puținii care au rămas nu au mai apucat să mănânce de pe platourile încărcate cu mâncare, risipă din bani publici de 82.532 lei plus TVA, în vreme ce copii săraci și bătrâni bolnavi plâng de foame.

Capitala Culturală este bunul comun al timișorenilor! Nu au voie să ni-l ia cei trecători prin destinul nostru.

Pentru Capitala Culturală s-a muncit voluntar din 2011. Când Fritz și alții, abia își făceau planuri pentru a doua zi!

Laurii aceștia pe care cred că îi poartă se vor usca, vor păli, dar cei amețiți de beția puterii încă nu pricep.

Respect pentru Tricolorul României!

Timișoara: Drapelele României, demontate cu știrea primarului

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat că va trimite o comisie de control la Primăria Timișoara, pentru a verifica legalitatea arborării drapelelor, în toate locațiile în care au fost amplasate, scriu jurnaliștii de la Renașterea bănățeană citați de Cotidianul.

Publicația menționează că „Verificarea vine după ce, pe 30 martie, primarul a pregătit o dispoziție prin care să fie demolate trei dintre catargele cu steagul național, amplasate în sensurile giratorii de la AEM, din Calea Șagului și de la intersecția străzii Sfinții Apostoli Petru și Pavel cu strada Holdelor.

Sub presiunea opiniei publice, a presei și a partidelor, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, dă înapoi și se autovictimizează. Într-o postare pe Facebook, din 10 aprilie, el recunoaște că există o propunere a aparatului de specialitate al Primăriei, într-un ”referat de aprobare”, dar care nu va avea efect decât după ce el își va pune semnătura pe o dispoziție privind desființarea lucrărilor executate nelegal.

Chiar dacă primarul Fritz acuză partidele și presa că ar fi propagat o știre falsă și vorbește doar despre referatul de aprobare, există o dispoziție de desființare, din 30 martie 2023, redactată de Robert-Florin Rujescu, în exact 7 exemplare, cu mențiunea "Stare: în lucru”. Pe document, apar numele primarului Dominic Fritz, numele lui Caius Șuli, pentru secretar general, iar de la Compartimentul Evidență Personal, numele lui Claudiu Victor Andraș. Dispoziția are ca mențiune că e dată spre aprobare către Alin Stoica, unul dintre juriștii primăriei. Despre această dispoziție, primarul nu pomenește nimic în explicația publică cu care a ieșit luni, 10 aprilie 2023, pe Facebook.

Pe 9 aprilie, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat că va trimite o comisie de control la Primăria Timișoara, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor, în toate locațiile în care au fost amplasate.

„Voi emite un ordin de prefect privind constituirea unei comisii mixte de control, cu participarea Poliției, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locațiile aparținând Primăriei Timișoara.

Subiectul steagurilor este unul delicat. Totuși, nu poți, din poziția de primar al unui oraș ca Timișoara, ca pentru unii să fii mumă, cu steaguri arborate fără nicio noimă în fața primăriei, în numele multiculturalismului, iar pentru noi, toți cei pe care ne bucură să vedem Tricolorul fluturând oriunde și cât mai des – să fii ciumă.

Nu poți să te tocmești la lege într-un caz, și să o forțezi la maxim în altul. Nu am cum să opresc demontarea celor trei drapele din intersecții, dar putem să ne asigurăm că drapelul nostru va fi măcar respectat, acolo unde este arborat. Pentru că suntem într-o perioadă de sărbătoare și intrăm în Săptămâna Mare, îi dau termen primarului Dominic Fritz ca până la Paștele Ordodox să aprofundeze legislația privind arborarea drapelului României și să o pună în aplicare. După Paște, o vom face noi”, a transmis prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.

Vă reamintim că în luna mai 2022, Prefectura Timiș a fost sesizată despre posibila ilegalitate a amplasării steagurilor mai multor țări, pe Bulevardul CD Loga nr.1, în fața primăriei, iar prefectul a trimis sesizarea direct către primărie în vederea soluționării.

Cât privește lipsa autorizației de contruire pentru catargele din cele trei locații, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat, încă din anul 2020, în baza Legii 50/1991 actualizată, că se poate executa amplasarea catargelor pentru steaguri, aflate în discuție, fără autorizație de construire.