ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziaristul și fotoreporterul Liviu Manecan s-a stins din viață la vârsta de 66 de ani, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul de Urgență Floreasca, în urma unui infarct miocardic. Colegii din presă au deplâns moartea maestrului:

„Ce ar mai fi de spus atunci când te părăsește unul dintre cei mai apropiați prieteni.. Care sunt cele mai potrivite cuvinte cu care să descrii memoria momentelor comune de bucurie, tristețe sau nostalgie într-o strânsă camaraderie de aproape 27 de ani.. E foarte greu de descris în cuvinte.

Liviu Manecan s-a stins lăsând în urmă oameni - pe mama sa, pe soția lui, pe noi toți cei care l-am cunoscut - dar și o întreagă epocă. Ziarist cu state vechi, a deprins tainele meseriei la revista Flacăra la sfârșitul anilor '70, acolo unde lucra tatăl său. A intrat astfel pe mâna lui Aurel Mihailopol, maestru al artei fotografice, unul dintre cei mai renumiți artiști ai fotografiei pe care i-a avut România de la Carol Popp de Szathmári încoace și care i-a încredințat toate tainele meseriei.

Au urmat 10 ani de activitate în publicațiile vremii. După 1990 a lucrat la Curierul Național ca ziarist și fotoreporter, mai apoi fiind unul dintre fondatorii echipei editoriale a Jurnalului Național, ca șef al secției foto a ziarului, dar și ca autor de materiale de presă.

În acea perioadă ne-am și cunoscut, într-o deplasare de serviciu la Sevilla, în martie 1997, amândoi făcând parte din delegația de presă la un evenimentsportiv desfășurat în orașul spaniol, el activând la Jurnalul Național, eu la Radio Contact.

Și am rămas prieteni apropiați în toți acești ani, cu tot ce presupune acest fapt de viață. Până duminică seara când s-a simțit rău, iar pe la 1 noaptea bătăile inimii sale l-au părăsit definitiv dispărând în negura cenușie a holurilor spitalului Floreasca.

Nascut pe 25 mai 1957, Liviu Manecan a trăit 66 de ani. Va fi un priveghi începând de astăzi la ora 14 la capela Cimitirului Sfânta Vineri. Va fi înmormântarea joi la ora 12 tot la Sfânta Vineri, pe Calea Griviței, dar dincolo de toate acestea rămâne memoria. 

Nu de puține ori vorbeam despre momente precum cel de acum și îmi spunea parcă-l aud: "Măi Răducule, te-ai dus, într-o lună două nu mai știe nimeni. E multă lume pe aici pe pământ dar e o singurătate totuși. Lumea uită, se ia cu treabă. Își mai aduce aminte cineva din când în când.. Aa, da mă, uite ală, cum s-a dus săracu'.. o discuție de 5 minute urmată de un gând de 2 minute și gata. Liniște deplină.." 

Dom' Profesor - pentru că așa ne spuneam noi - încerc sa cred că n-aș vrea totuși să fie așa. Noi toți cei care te-am cunoscut nu te vom uita niciodată.

Personal îți mulțumesc și îți strâng mâna acum nevăzută. A fost o reală onoare și plăcere să te cunosc și să ne fim aproape în toți acești ani. Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace în Împărăția Lui fără de sfârșit.”, a scris Radu Cazan.
 

”ULTIMUL INSTANTANEU

Am intrat din nou pe pagina bunului prieten Liviu Manecan și mi-am permis să fac un print screen al ultimului instantaneu postat de el.

Este în alb-negru, un om care, pe o trotinetă electrică gonește dinspre undeva spre nicăieri.

Pare a fi în viteză, în aceeași viteză în care trece și ne trece viața.

Instantaneul ăsta a fost, parcă, o presimțire, o stranie și dureroasă presimțire, viața noastră în două nuanțe, în alb și negru unde culorile sunt doar fulgerătoare accidente...

Nu știu la ce gândea și cum gândea Liviu, dar instantaneul acesta chiar dă reci fiori asupra vieții noastre fulgerător de pasagere prin această lume.

Adio, drag prieten.”, a scris Flaviu Butnaru.


„Revin cu detalii despre Liviu Manecan

Slujba de inmormantare va avea loc joi, la ora 12.00, in cimitirul "Sfanta Vineri", situat pe Calea Griviței. Trupul neînsuflețit va fi depus marți, in jurul orei 14.00, la capela aceluiași cimitir.

Tocmai ce am citit ca s-a dus intr-o lume mai buna dragul nostru Liviu Manecan. Drum lin in lumina!

Dumnezeu sa te odihneasca in pace, Om frumos și drag!”, a scris Claudia Ștefănescu.

„Revin cu detalii despre Liviu. Slujba de inmormantare va avea loc joi, la ora 12.00, in cimitirul "Sfanta Vineri", situat pe Calea Griviței.
 
Trupul neînsuflețit va fi depus marți, in jurul orei 15.00, la capela aceluiași cimitir. Un gentleman al fotografiei ne-a părăsit. Liviu Manecan, unul dintre ce mai apreciați fotoreporteri a încetat din viață, in noaptea de duminica spre luni, la Spitalul de Urgenta Floreasca, in urma unui infarct miocardic.
 
Avea 66 de ani și încă multe de transmis nouă, tuturor. Vestea am primit-o de la prietena Mihaela Marisescu care se afla la oficiul de stare civilă, impreunau cu soția regretatului nostru coleg de breaslă, pentru eliberarea actului de deces. Din cele spuse de soția sa, inmormantarea va avea loc miercuri, cel mai probabil la Cimitirul Sfânta Vineri. Dumnezeu sa te ierte și sa te odihnească în pace, prieten drag!”, a transmis Petrișor Cana.