ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regizorul, actorul și scenaristul Mircea Mureșan a trecut, vineri, la cele veșnice, la vârsta de 91 de ani.
Ne-a lăsat 21 de filme între care: „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), „Baltagul” (1969), „Toate pânzele sus” (1976), „Lumini și umbre” (1982) și „Răscoala” (1965), pelicula care i-a adus distincția „Première Oeuvre” la Cannes în 1966
 
„S-a stins din viață un mare regizor. Mircea Mureșan. Un fondator al filmului românesc. Un om care a dăruit filme de excepție. Un om care s-a dăruit cinematografului și breslei cineaștilor! În aceste momente, Uniunea Cineaștilor din România deplânge dispariția marelui creator!”, a anunțat Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România.

Laurențiu Damian a declarat pentru MEDIAFAX că regizorul a murit vineri dimineață, din cauza unui cancer.

Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu din București, cel mai probabil luni, potrivit regizorului.

Mircea Mureșan s-a născut la Sibiu, Debutează în film după absolvirea în 1955 a IATC și dobândește consacrarea cu Răscoala (1965), film premiat la Festivalul de la Cannes 1966. Filmul a primit "Prix de la Premiere Oeuvre” și a fost nominalizat la Palme d’Or.

De asemenea, cu drama "Baltagul” s-a aflat în selecția Festivalului de la Veneția din 1969.

Multe dintre filmele pe care le-a regizat sunt comedii, gen în care a excelat. Printre acestea se numără "Toamna se numără bobocii” (1961), "Miss Litoral” (1991), "A doua cădere a Constantinopolului” (1994), "Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).

În afară de serialul de succes "Toate pânzele sus”, Mircea Mureșan a mai regizat o altă producție TV foarte populară, "Lumini și umbre” (1980 – 1981).

În perioada 1974 – 1989, Mircea Mureșan a fost vicepreședinte al Asociației Cineaștilor din România(ACIN) .

Pentru serviciile aduse cinematografiei românești, Mircea Mureșan a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.