ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UZPR ( Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) exprimă o profundă tristețe odată cu moartea jurnalistului Șerban Cionoff, un adevărat om de cultură și un model de profesionalism și de dedicare.

„Gazetar de cursă lungă și cu un condei inconfundabil, Șerban Cionoff a fost o personalitate a presei românești, cu colaborări prestigioase la publicații de ținută, a fost un om ardent și implicat în viața cetății. Vasta sa experiență și personalitatea sa au făcut ca Șerban Cionoff să fie unul dintre membrii de vază ai Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj al UZPR. Șerban Cionoff a iubit România, poporul român și orașul natal, Caracal, și-a slujit cu credință profesia până în ultima zi a vieții și lasă un mare gol în presa din România. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, informează UZPR pe pagina de Facebook.
 
Jurnalistul s-a născut în 13 octombrie 1946 în municipiul Caral din județul Olt și a avut o evoluție profesională de excepție, lăsând în urma sa un ecou deosebit în ceea ce privește presa românească și viața culturală a țării. 
A absolvit Liceul nr. 2 din Caracal, apoi Facultatea de Filosofie din București, fiind un pasionat al gândirii filosofice și politice, dar iubind totodată jurnalismul.  Debutul în presă a avut loc în 1966, în cadrul a trei publicații importante: ”Contemporanul”, ”Viața Studențească” și ”Amfiteatru”. După revoluția din 1989, a continuat să scrie în diverse ziare și reviste (”Jurnalul Național” ș.a.). Șerban Cionoff a colaborat pe teme politice și naționale și cu  ActiveNews.

Totodată, Ștefan Petru Cionoff s-a implicat activ  în sfera politică, lucrând în Departamentul de analiză politică al PDSR, dar și drept consilier al ministrului Administrației Publice și consilier superior la Direcția  Afaceri Europene și Relații Internaționale a Ministerului Administrației și Internelor. A fost vicepreședinte al Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj în cadrul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, continuând să publice chiar și după retragerea din jurnalismul profesional (1998). 

A fost un mentor adevărat pentru tânăra generație de jurnaliști, fiind apreciat pentru experiența profesională și contribuțiile sale semnificative. 
 
„Drum de lumină, bunule prieten!
 
A plecat încă unul dintre stâlpii generației de aur ai epocii marelui dezgheț care-a urmat celebrei Declarații din aprilie 1964.
 
Facultatea de filosofie și proaspăt reînființata secție de sociologie au devenit atunci locurile „frumoșilor nebuni ai marilor orașe”. Șerban Cionoff era studentul eminent, strălucitor, cu lecturi impresionante în filosofia greacă, preferatul eminentului profesor de istoria filosofiei antice, Academicianul de azi, Gheorghe Vlăduțescu.
 
La momentul acela, Șerban Cionoff lansase primul săptămânal studențesc, „Universitas”, receptat ca mijloc de afirmare a unei generații noi, cu o forță creatoare care muta ziduri, mișca masele de tineri.
 
Atunci, într-un asemenea mediu, vor fi prins a încolți semințele altor manifestări ale generației strălucitoare, pe care, marele erudit Edgar Papu o denumise „Generația Labiș”.
 
Generația lui Șerban Cionoff venea pe valul generației Labiș, cu propria ei identitate dar cu același elan, motivată de același etos, în care se citeau trăsăturile a ceea ce putem denumi „primăverile Estului”.
 
Șerban Cionoff a fost exponentul unei generații înnoitoare, omul unui crez de izbăvitoare înălțime morală.
 
A trăit precum a crezut și a purtat în scurta lui călătorie mesajul unui vis înălțător, energia unei mari însuflețiri, puterea unui crez pe care nu l-a trădat niciodată.
 
Plecarea lui lasă lumea noastră de la Dunărea de Jos mai săracă, mai stingheră, și mai slăbită în fața unei furtuni de patimi și orgolii, de închipuiri nenorocite, izvorâtă, cum ar zice Marin Preda, dintr-un spirit primar agresiv, dintr-o nedemnă închipuire, care-și face tain din suflete tinere, smulse dintr-o generație, vai, cât de fără direcție!
 
De astăzi înainte ne va lipsi omul Șerban Cionoff, liderul generației elanurilor frumoase, o generație care a știut, prin taina grației divine, să caute și să găsească buna direcție.
 
Dumnezeu să te așeze în odihna marilor idealuri, nemuritoare în cerul dumnezeieștii izbăviri! Drum de lumină, bunule prieten!”, a scris profesorul Ilie Bădescu în amintirea lui Șerban Cionoff.
 
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face la capela cimitirului Reînvierea. Înmormântarea va avea loc joi.
 
Dumnezeu să-l ierte!