ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul și academicianul Dan Berindei, Președintele de onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie, s-a stins din viață, joi, 23 decembrie, la vârsta de 98 de ani. 
 
"Descendent al familiei Brâncoveanu, cu rol capital în istoria și cultura românească, Dan Berindei a păstrat noblețea și distincția acestei vechi familii aristocrate și a cultivat de-a lungul întregii sale vieți valori fundamentale, asumându-și, în vremuri neprielnice, un destin pe care l-a trăit în adevăr, onestitate și exigență de sine. Spirit patriotic prin excelență, cu un profund atașament față de elita politică ce a pus bazele statului român modern, Dan Berindei și-a dedicat întreaga viață studiului istoriei și a dezvoltat o excepțională carieră de-a lungul a peste șapte decenii. Acum, la ceasul despărțirii, Academia Română este în doliu. Membrii Academiei Române, conducerea sa își exprimă regretul și îndurerarea. Memoria academicianului Dan Berindei va rămâne pururea cu noi", a transmis Academia Română.

La împlinirea a 95 de ani Academicianul Dan Berindei a fost aniversat pe 1 noiembrie 2018 într-o ședință omagială la Academia Română la care au participat numeroase personalități ale lumii academice.

"Am avut o țară minunată”, a afirmat istoricul în alocuțiunea sa, exprimându-și totuși speranța că "România nouă se va afirma și își va arăta – eu i-aș spune chiar – veșnicia. Pentru că are o putere de rezistență incredibilă…”. "De-a lungul vieții mele am avut un singur reper: România!”, a mai spus academicianul nonagenar (vedeți discursul integral în video). Președintele Academiei, profesorul Ioan Aurel Pop a spus în încheiere că își dorește să-l aniverseze pe academician și la centenar: "Ne-ați inspirat încredere și în instituția noastră, Academia Română, ai cărei toți președinți în viață se află aici, ați exprimat încredere în Biserică, al cărei Întâistătător se află aici,  ați exprimat încredere în instituțiile acestei țări și mai ales în poporul român, ceea ce ne dă curaj și ne dă puterea de a merge înainte și de a vă urma exemplul. Mulțumim!”. Din partea Preafericitului Patriarh Daniel, academicianul a primit cu emoție „Ordinul Sf. Ioan Gură de Aur”.

VIDEO: