ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doliu uriaș la Opera din Iași, după anunțul morții lui Gheorghe Stanciu, dirijor de renume și o prezență emblematică în lumea muzicii clasice. Maestrul a lăsat o amprentă profundă prin interpretările sale memorabile și contribuția sa la scena culturală națională, scrie Realitatea.

„Am aflat cu mare întristare vestea mutării în veșnicie a maestrului Gheorghe Stanciu.

Născut la Galați, la 3 august 1950, și-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de Muzică și apoi a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Iași la secția Pedagogie-violoncel și Compoziție muzicală-dirijat orchestră. A studiat cu nume de referință ale baghetei precum Ion Baciu și Sergiu Celibidache, desăvârșindu-se în arta dirijorală. În 1976, se stabilește la Constanța, la Teatrul Liric, unde începe o strălucită carieră dirijorală în muzica de operă și balet.
 
Dirijorul Gheorghe Stanciu a strălucit pe scenele internaționale, ducând faima artei dirijorale românești peste hotare. Amintim aici câteva repere din cariera sa: la Roma a dirijat mai multe spectacole cu baletul Spărgătorul de nuci de -e P.I. Ceaikovski, în interpretarea unui colectiv al renumitului Teatrul Balșoi din Moscova și tot aici patru producții grandioase de Tosca. În 2001 a fost invitat să dirijeze la Vatican, într-un concert grandios. A susținut lungi și dificile turnee în Anglia cu opera Aida i alte titluri de referință din repertoriul de operă.

La Opera din Iași, maestrul Stanciu a dirijat numerose titluri de operă și balet și a fost distins în anul 2015 cu „Premiul pentru întreaga activitate” la Gala Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a, a transmis Colectivul Operei ieșene”, a transmis Opera Națională Română Iași.