ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși prin lege instituțiile publice din toată țara sunt obligate ca, în zilele de doliu național, drapelul să fie arborat în bernă, unii par să fi ignorat dispozițiile legale.

Este cazul  Consiliului Judeţean Iaşi, care nu a respectat obligativitatea arborării drapelului în bernă cu ocazia celor trei zile de doliu național, decretate de guvern.

Deşi Drapelul României trebuia arborat în bernă, adică să fie coborât pe jumătate, autorităţile judeţene au ignorat acest lucru. Steagul este la înălţime alături de cel al Uniunii Europene, scrie adevărul.ro.

‘’S-a dat de sâmbătă dispoziţie, nu ştiu de ce nu s-au luat măsuri. O să văd de ce nu au fost convocaţi cei din aparatul administrativ care să poată să se ocupe de acest aspect. Sunt foarte surprins că nu s-a întâmplat aşa cum s-a dispus’’, spune Alin Aivănoaei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. 
 
Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate - n. red) Drapelul României.

În  zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.