ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, finanțează din bani publici un festival LGBT (Pride TM) care va dura nouă zile în orașul de pe Bega, deși nu a găsit fonduri pentru festivaluri cu tradiție, precum Timfloralis. Bani însă există și ei au fost alocați preferențial de centrul cultural de proiecte al primăriei, înființat de actuala administrație pentru finanțarea sectorului cultural, scrie Opinia Timișoarei, citată de Știri pe Surse

Ca un făcut, zilele „mândriei” homosexualilor se desfășoară în postul Adormirii Maicii Domnului, tocmai între praznicul Schimbării la Față a Domnului și cel al Sfintei Marii. Iată programul evenimentelor cu tematică LGBT de la Timișoara, descris chiar de organizatori:

„– Pe 6 august, incepând cu ora 20:00, organizatorii va invita la Faber pentru o petrecere cu Eugen Rădescu.

– Intre 7 si 14 august, la Centrul de Proiecte Timișoara, va avea loc instalatia de arta „in 20 de ani”, care trece vizitatorii printr-o calatorie prin cei 20 de ani care au trecut de la abrogarea Articolului 200. Programul de vizita il puteti gasi aici.

– Pe data de 8 august, de la 18:00, in Parcul Rozelor, in cadrul bazei sportive, se va juca volei, tenis, ping-pong si altele. Link-ul de inscriere si mai multe detalii, aici.

– Intre 9 si 14, expozitia "Suntem aici” ajunge si la Timisoara, la Faber. „Suntem aici” isi are originile in scandarile istorice pentru egalitatea in drepturi si vizibilitate a comunitatii LGBTQAI+: „we’re here, we’re queer!”. Este o clamare ontologica: existam, nu putem fi ignorati. Suntem oameni obisnuiti, profesionisti, personalitati. Programul de vizita, aici.

– Deoarece comunitatea LGBTI+ este plina de povesti, in 10 august, de la orele 19:00, la Scârtz, invitati din comunitatea locala, de la mic, la mare, vor povesti despre procesul lor de coming out. Mai multe detalii, aici.

– Pe 11 august, de la ora 20, va fi descoperita Timisoara prin alti ochi, intr-un tur in care sunt plasate povesti despre comunitatea LGBTI+ in contextul mai larg al istoriei si vietii sociale a orasului; un tur care raspunde nevoii de a descoperi istoria comunitatilor locale, in lipsa unei arhive oficiale. Pentru inscrieri si alte detalii, aici.

– Pe 12 august, de la ora 19:00, la Casa Tineretului, va fi explorat ce inseamna un spatiu sigur pentru comunitatea LGBTI+ printr-o expozitie comunitara, printr-un scurtmetraj documentar realizat de Identity.Education care prezinta locurile LGBTI+ din Timisoara si printr-o discutie pe tema crearii si mentinerii unui spatiu sigur. Pentru inscrieri si alte detalii, aici.

– Pe 13 august, de la ora 21:00, la Faber, se va viziona Câmp de maci in regia lui Eugen Jebeleanu. Filmul a câstigat, printre altele, premiul pentru cel mai bun film in sectiunea Fest Focus a Festivalului International de Film din Belgrad. Detalii, aici.

– Pe 14 august de la ora 15:00, in Parcul Central, va avea loc Pride in the Park, o intâlnire comunitara, unde ne vom (re)conecta cu oameni dragi. Detalii, aici.

Identity.Education, din 2018, este o platforma pentru evenimente culturale, artistice si educationale care sa promoveze respectul reciproc si sa combata discriminarea si stereotipurile care marginalizeaza comunitatea LGBTI+.

Proiectul e cuprins in programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara”, își autodescriu organiztorii festivalul cu tematică LGBT.

„Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusiva a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit”, mai transmit organizatorii. Ei au evitat însă să menționeze dacă „proiectul cultural” reprezintă sau nu viziunea majorității contribuabililor, din taxele și impozitele cărora Primăria își permite să finanțeze astfel de manifestări în numele comunității locale.