ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele american Donald Trump crede că Rusia va fi de acord cu termenii de soluționare a conflictului ucrainean: „Am primit vești destul de bune din partea Rusiei”, a declarat el jurnaliștilor la Joint Base Andrews de lângă Washington, înainte de a pleca în Florida. „Am sentimentul că Rusia va încheia un acord cu noi, sper”, a spus liderul american, conform TASS.

„Am vorbit cu președintele [Rusiei, Vladimir] Putin”, a spus Trump, referindu-se la conversația dintre liderul rus și trimisul special al președintelui SUA, Steve Witkoff. „Am vorbit cu o mulțime de oameni. Iar Ucraina așteaptă”, a adăugat el.

„Primesc, din punctul de vedere al unei încetări a focului și, în cele din urmă, al unui acord, niște vibrații destul de bune venind din Rusia”, a subliniat Trump.

 

Totodată, președintele SUA a făcut vineri pe rețeaua sa socială apel la Vladimir Putin să cruțe viețile „miilor de trupe ucrainene [care] sunt complet încercuite” de forțele ruse.

„Acesta ar fi un masacru oribil, unul nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial”, a avertizat Trump.


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că Putin l-a primit joi târziu pe trimisul special al SUA, Steve Witkoff, și i-a cerut să transmită un mesaj președintelui Trump. Purtătorul de cuvânt nu a dezvăluit subiectele conversației dintre Putin și Witkoff. Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat la 12 martie că Witkoff se va deplasa la Moscova pentru a discuta modalități de soluționare a conflictului din Ucraina.


Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat vineri că, după întoarcerea lui Witkoff în SUA, membrii administrației americane vor „examina mai atent poziția Rusiei”. Potrivit lui Rubio, Trump „va determina apoi care sunt următorii pași” pe care SUA îi vor face în ceea ce privește reglementarea.

La 11 martie, au avut loc negocieri la Jeddah, în Arabia Saudită, între delegații din Statele Unite și Ucraina. În urma acestor discuții, Ucraina a decis să accepte propunerea SUA pentru o încetare a focului de 30 de zile. La rândul său, Washingtonul a fost de acord să ridice imediat pauza privind schimbul de informații și să reia asistența militară pentru Kiev. De asemenea, părțile au convenit să semneze cât mai curând posibil acordul privind extracția mineralelor ucrainene.

La 13 martie, Putin și-a exprimat recunoștința față de Trump pentru implicarea sa în negocierile de pace și a susținut ideea unei încetări a focului. Cu toate acestea, președintele rus a menționat câteva aspecte critice privind statutul militarilor ucraineni care au invadat regiunea Kursk, mecanismele de monitorizare a încetării focului și acțiunile potențiale ale Ucrainei în această perioadă. Președintele a declarat că Moscova este deschisă propunerilor de încetare a ostilităților în Ucraina, cu condiția ca acestea să deschidă calea către o pace pe termen lung și să abordeze cauzele profunde ale crizei.